10 tips om te overleven zonder Facebook


Aangemoedigd door een populaire volksmenner is het vanavond dan écht tijd om afscheid van Facebook te nemen. Maar hoe blijf je voortaan op de hoogte van belangrijke deel-en-winacties of de achtste trouwdag van je vage kennis? Hieronder tien tips die voorkomen dat je te maken krijgt met gezondheidsklachten of een sociaal isolement.

1.Ga wat vaker naar de kapper
Je matig belichte vakantiekiekjes delen is geen optie meer, maar gelukkig is er de kapper. Hij vraagt je ongetwijfeld – oprecht geïnteresseerd – naar je zomervakantieplannen, ook al is het december en heb je er al drie keer over verteld. Met een beetje geluk kun je zelfs je meest recente vakantiefoto’s aan hem laten zien.

2. Bezoek de bouwmarkt
Door Facebook uit te zwaaien, kun je ook niet meer meedoen aan deel-en-win-acties waarmee je een grote kans had om een steigerhouten wandbord te winnen. Erg jammer, maar één troost: ze zijn gewoon te koop bij de Karwei of de Praxis.

Home is where the heart is. Foto: Facebook

3. Spaar voor een kalender
Zonder Facebook is er een kans dat je de verjaardag van je ex-collega die je al zeven jaar niet meer hebt gesproken vergeet. Geen zorgen: bij de betere of desnoods middelmatige boekhandel kun je een verjaardagskalender kopen. Zo blijf je op de hoogte van alle festiviteiten.

4. Maak een verjaardagsflyer
Nu je geen Facebook meer hebt, is er natuurlijk ook een risico dat je vrienden jouw verjaardag vergeten. De oplossing is simpel: maak een flyer in Word of Paint, met daarop een – liefst grappige – foto van jezelf, en schrijf er in grote letters onder wanneer je jarig bent en hoe oud je wordt. Print deze flyer honderd keer uit en niet ‘m op elke boom in je straat. Staan er geen bomen in je straat? Ga dan naar de bovenste verdieping van het hoogste gebouw in je buurt en gooi de flyers naar beneden.

5. Ga naar het restaurant
Geen Facebook betekent geen foto’s van gerechten meer. Gelukkig kun je zelf ook naar het restaurant gaan, om zelf te ervaren hoe een bord eten eruitziet.

6. Bel de organisatie van het foodtruckfestival aan de andere kant van het land even op
‘Kevin gaat morgen naar een evenement vlakbij. Kim heeft interesse’. Deze handige geheugensteuntjes waren de parels van Facebook, ook al was ‘vlakbij’ altijd minstens honderd kilometer van je vandaan. Gelukkig zijn er meer manieren om gezellige mensen tegen het lijf te lopen op een foodtruckfestival. Bel tijdens het betreffende evenement even met de organisatie en geef het signalement van je ex-Facebookvriend door. Ze kunnen je dan ongetwijfeld vertellen of Kevin of Kim aanwezig zijn.

7. Bel aan bij je maat en zeg dat hij moet trakteren omdat er een A in zijn naam zit
Reageren op waardevolle posts van de community ‘Tag jou maat’ is, zonder Facebook, verleden tijd. De oplossing: vereer Oscar uit je voetbalteam met een bezoek. Bel gewoon onverwacht aan en draai niet om de waarheid heen: hij moet je trakteren op bier omdat er een A in zijn naam zit. Hij zal heus niet denken dat je zwakzinnig bent. En anders is dat zijn probleem.

Tagberichten: de parels van Facebook.

8. Ga op zaterdagochtend naar de AH en roep hard dat Zwarte Piet moet blijven
Toegegeven, de timing van de massale en spontane Facebook-exit is ronduit beroerd. Het is namelijk al half april: hoog tijd om te laten weten dat Zwarte Piet van jou moet blijven. Het alternatief: ga op zaterdagochtend rond elf uur naar de AH, ga op de kassaband staan en maak je mening op hoog volume en in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk. POTEN AF VAN ONZE TRADITIES!

9. Koop een cd van Broederliefde
Facebook was dé plaats om scherpzinnige teksten (VAAK.MET.ONNODIG.HOOFDLETTER-.EN.LEESTEKENGEBRUIK) te ontdekken. Wil je zulke poëtische pareltjes in je leven houden? Koop dan een cd van Broederliefde en draai ‘m lekker hard. Heb je geen idee wat een cd is omdat je jonger dan 30 bent: een elpee volstaat ook. Heb je geen idee wat Broederliefde is omdat je ouder dan 30 bent? BLØF volstaat ook.

10. Koop een raam
Als er een keer twee centimeter sneeuw lag, was het altijd fijn dat je Facebookvrienden (die buiten durfden te komen) daar een foto van postten. Maar als je zelf een raam koopt en in je gevel plaatst, kun je ook zelf op de hoogte blijven van de wonderen der natuur.