Carnavalskraker Snollebollekes ook hit op Winterspelen


Net als het zuiden van Nederland wordt ook Zuid-Korea momenteel massaal bezocht door noorderlingen die een graantje willen meepikken van carnaval. Tijdens de shorttrackfinale brak er zelfs een groot volksfeest los op de tribune. Noord-Koreaanse feestbeesten zetten massaal een nummer van de Brabantse zanger Snollebollekes in.

Paar tienden
De beslissende shorttrackrace werd overstemd door vrolijk gezang en geklap vanaf de tribunes. Het kostte Sjinkie Knegt de gouden medaille, bekende hij. ,,Langs de baan was het zó gezellig, dat ik even mee-neuriede. Dat scheelde een paar tienden maar ach, over vier jaar nieuwe kansen.”

Feest op de tribune. Beeld: YouTube/NOS

Feest op de tribune. Beeld: YouTube/NOS

Ontspannen
NOS-commentator Erben Wennemars keek vanuit zijn positie tevreden toe. ,,Het is goed te begrijpen dat de Noord-Koreanen even willen ontspannen. Carnaval is daarvoor een mooie gelegenheid en Snollebollekes’ oeuvre doet het over de hele wereld natuurlijk goed”, vond de schaatskenner.

Veel inwoners van Noord-Korea blijven tot en met dinsdag in het zuiden om te feesten. De meeste werkkampen in hun thuisland zijn dan ook tot woensdag gesloten.