Advies Michelin aan voetbalclubs: ‘Stap nu over op korrels van winterbanden’


Voor het eerst heeft Michelin toegegeven dat de veelgebruikte rubberkorrels mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. De bandenfabrikant raadt sportclubs met kunstgrasvelden dan ook aan om zo snel mogelijk over te stappen op korrels van winterbanden, nu het buiten rap afkoelt.

Veiligheidsrisico’s
,,De temperaturen dalen momenteel snel”, legt een woordvoerder van Michelin uit. ,,Het is bewezen dat winterbanden beter presteren bij temperaturen onder de zeven graden Celsius. De zogenaamde zomerbandkorrels resulteren dan in minder grip en meer valpartijen, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Daarom adviseren we clubs om de huidige korrels te verwijderen, en te vervangen door korrels van winterbanden.”

Veel clubs, zoals Stiphout Vooruit op deze foto, zijn eigenwijs en gebruiken nog steeds zomerbanden.

Veel clubs, zoals Stiphout Vooruit op deze foto, zijn eigenwijs en gebruiken nog steeds zomerbanden.

Meer grip
Michelin is het oneens met de vaak gehoorde stelling dat winterbandenkorrels in het milde Nederlandse klimaat onnodig zouden zijn. ,,Het zorgt voor een kortere remweg en meer grip op het veld. In Duitsland zijn winterbanden zelfs verplicht bij winterse omstandigheden, en zij zijn wereldkampioen voetbal. Bewijs genoeg dat overstappen loont, dus.”

Extraatje
Voor de eerste honderd voetbalclubs die Michelin-winterbanden aanschaffen, heeft de Franse bandenproducent overigens een leuk extraatje in petto. De kantines van die verenigingen zullen worden verrijkt met een Michelinster.