Ajax in actie tegen verhoging parkeertarieven in Amsterdam


Ajax komt in actie tegen de voorgenomen fikse verhoging van de parkeertarieven in Amsterdam. De clubleiding vreest dat de prijsbewuste fans het stadion anders nóg eerder verlaten. Het verkorten van de speelduur wordt als mogelijke oplossing genoemd.

Donderdag maakte de gemeente Amsterdam bekend dat parkeren in de hoofdstad fors duurder wordt. Een automobilist die zijn voertuig een uurtje wil stallen, betaalt daar 7,50 euro voor. Dat is een stijging van maar liefst 50%.

Lege plekken
Ajax-directeur Edwin van der Sar vreest lege plekken in de Johan Cruijff ArenA als de tariefsverhoging daadwerkelijk wordt doorgevoerd. ,,Bezoekers van de wedstrijden van Ajax zijn erg prijskritisch, hebben we de laatste jaren gemerkt. Om parkeerkosten te besparen, komen ze vaak niet of later naar het stadion. Of ze vertrekken rond de zeventigste minuut. Als het parkeren veel duurder wordt, vertrekken ze dus ook veel eerder.”

Parkeren in en nabij de ArenA wordt peperduur. Foto: Wikimedia Commons/Gzen92

Korting
Dat ziet de charismatische ex-keeper niet zitten. ,,Ik wil en kan me niets voorstellen bij een stadion dat niet tot de nok gevuld is. Daarom zijn we in overleg met de gemeente of bezoekers van Ajax-wedstrijden, op vertoon van hun seizoenskaart, korting kunnen krijgen. Ze hebben de laatste jaren al genoeg voor hun kiezen gehad.”

Twee keer dertig minuten
Mocht dat niet lukken, dan is het verkorten van de speelduur van de wedstrijden volgens Van der Sar een reële optie. ,,Als het parkeren anderhalf keer zo duur wordt, wil ik voorstellen de wedstrijden in de ArenA anderhalf keer korter te laten duren: twee keer dertig minuten. Dan hebben we bovendien ook geen last van Lucky PSV dat in de 92e minuut scoort, want dan is de wedstrijd al lang afgelopen.”