Ajax schaft koningshuis af

De leden van het Koninklijk Huis kunnen zich opmaken voor een lange vakantie nu Ajax de monarchie heeft afgeschaft. Het bestuur van de hoofdstedelijke voetbalclub liet eerder deze week al weten boven de wet te staan door de coronaregels niet na te leven en besluit nu het land nóg meer naar de eigen hand te zetten.

Ajax gaf afgelopen woensdag al een duidelijk signaal af aan het voetvolk. Vier spelers testten in Portugal positief op het coronavirus. Ze gingen niet in quarantaine, maar vlogen tegen alle regels in naar huis. Dat zorgde voor nogal wat commotie, maar directeur Edwin van der Sar kan daar weinig mee. “Wij Ajacieden zijn volle zonen van god. Ook al staan we onder PSV; hiërarchisch gezien staan we nog wel een aantal plaatsen boven de nationale overheid en hinderlijke instanties als het RIVM en de KNVB. Uiteindelijk bepalen wij zelf wat we doen. Trouwens, we vlogen terug in een toestel van Brussels Airlines. Het ging om één van hun drieduizend testvluchten, dus het was wel degelijk een privéjet en we hebben niemand besmet.”

Presidentsverkiezingen

De club uit Amsterdam kondigt aan het land nóg meer naar de eigen hand te gaan zetten, meldt Van der Sar. “Eigenlijk zijn we altijd veel te bescheiden geweest. Gezien onze positie zijn we het hoogste orgaan in Nederland. We beginnen daarom met het afschaffen van het koningshuis. Koningsdag op 27 april vervalt daarmee, maar dan vieren we op die datum gewoon ons jaarlijkse kampioensfeest. De paleizen laten we ombouwen tot Ajax-musea vol prijzenkasten. Officieel moeten er nog presidentsverkiezingen plaatsvinden, maar ik kan alvast melden dat Marc Overmars de Joe Biden van Nederland wordt.”

De Johan Cruijff ArenA, sinds vrijdag een belastingvrije zone. Foto: Flickr/Merlijn Hoek/CC BY 2.0

Ook einde aan Belastingdienst, KNMI en RIVM

Volgens de oud-keeper komt er per direct ook een einde aan de Belastingdienst (‘die kost ons alleen maar geld’), het KNMI (‘we zijn wel klaar met die kwakkelwinters’), blessuretijd in Champions League-wedstrijden (‘daar wordt het niet gezelliger door’) en het RIVM (‘als mensen geprikt willen worden, gaan ze maar naar een concert van Douwe Bob’). Door het laatste is de coronacrisis in ons land officieel voorbij en zijn fans vanaf volgende week weer welkom in de stadions. Van der Sar: ‘Dat gaan we zondagmiddag 16 januari uitgebreid vieren met het kampioensfeest op het Museumplein. Ja, ook als we verliezen van FC Utrecht. De KNVB schaffen we namelijk ook af. Wij bepalen de regels en de stand zelf wel.”

Deel dit artikel: