Ajax toch naar finale – Liverpool en Spurs gediskwalificeerd door brexit

Ajax speelt op 1 juni de finale van de Champions League tegen FC Barcelona. Vanwege de naderende brexit besloot de UEFA donderdag om Liverpool en Tottenham Hotspur te diskwalificeren. 

,,Hoewel de brexit nog niet definitief is, verlopen de onderhandelingen volgens mij zeer spoedig en ligt het in de lijn der verwachting dat het nog deze maand rond zal komen”, legt UEFA-baas Gianni Infantino uit. ,,We kunnen niet het risico lopen dat twee ploegen die geen deel uitmaken van de Europese Unie tegenover elkaar in de finale staan. Daarom hebben we de twee finalisten helaas moeten diskwalificeren.”

Knock-out
Spurs-verdediger Jan Vertonghen zag de bui al hangen. ,,Natuurlijk hielden we vóór de wedstrijd in Amsterdam al rekening met het scenario dat we alsnog gediskwalificeerd zouden worden, maar we probeerden er toch maar het beste van te maken. Helaas heeft de UEFA, al dan niet op aanwijzing van de VAR, besloten om ons naar huis te sturen. Of deze knock-out hard aankomt? Vergeleken met mijn knock-out van vorige week valt het eigenlijk wel mee.”

Rust
In het Amsterdamse kamp is de stemming redelijk optimistisch nu de eerste CL-finale in 22 jaar een feit is. Ajax-trainer Erik ten Hag: ,,Het positieve hieraan is dat Frenkie de Jong nog een keer de kans heeft om Luis Suárez op de rechterknie te raken voordat ze teamgenoten worden. De keerzijde is dat de beslissende fase van de eredivisie nu vermoedelijk naar juni verzet wordt. Gisteren was al duidelijk te zien dat mijn spelers van vermoeidheid niet meer op hun benen konden staan, dus nóg een wedstrijd kunnen we eigenlijk helemaal niet gebruiken. Rust nemen is nu het credo.”

Uitgetelde spelers van Ajax rusten uit. Beeld: Veronica

Weinig kans
Telegraaf-journalist Valentijn Driessen – volgens velen een groot voetbalkenner – geeft Ajax weinig kans tegen het oppermachtige FC Barcelona. ,,Barcelona is toch wel een stuk verder dan Ajax. Ajax incasseerde gisteren na rust drie tegentreffers tegen een Engelse tegenstander. Met alle respect: dat zal een team als Barça natuurlijk nooit overkomen.”

Deel dit artikel: