Andere Tijden Sport duikt het verre verleden in: de laatste keer dat Ajax bovenaan stond

Het is duizend dagen geleden dat Ajax voor het laatst bovenaan stond en dat feit wordt dit weekend in Amsterdam uitbundig gevierd. Ook Andere Tijden Sport doet een duit in het zakje. Zondagavond neemt het programma de kijker mee naar het verre verleden en worden er unieke beelden getoond uit de periode dat er nog met respect naar Ajax werd gekeken.

Kampioen worden
Presentator Tom Egbers licht een tipje van de sluier. ,,Het is voor de huidige generatie waarschijnlijk moeilijk voor te stellen, maar er is een tijd geweest dat Ajax bovenaan stond in de eredivisie. In die tijd wonnen ze vaak makkelijk hun wedstrijden en legden ze sommige tegenstanders hun wil op. Toen werden ze zelfs weleens kampioen. Bizar natuurlijk. Daar gaat deze Andere Tijden Sport over.”

Volgens Egbers bestaan er ook bewegende beelden uit het vervlogen tijdperk. ,,Onze redactie heeft uitstekend speurwerk verricht, en stuitte in een archief op beelden van het laatste kampioenschap van Ajax. De kwaliteit van die beelden is natuurlijk niet best, maar met wat videobewerking zijn ze best publicabel. Op de video zien we mensen dansen en de I Amsterdam-letters op het Museumplein beklimmen. Die stonden er toen nog gewoon.”

Een screenshot uit de historische kampioensfilm. Foto: Wikimedia CC

Compleet andere tijd
In deze Andere Tijden Sport komt ook de bekende historicus Maarten van Rossem aan het woord om de prestatie van Ajax te duiden. ,,We leefden toen natuurlijk in een compleet andere tijd. Veel moeilijkheden die we nu hebben, waren er toen nog niet. Trump was nog niet aan de macht, Dotan was nog een geloofwaardig artiest, van dagelijkse weeralarmen was geen sprake, Sjaak Swart was nog een gerespecteerd oud-voetballer in plaats van een karikatuur van zichzelf. En problemen met de Noord/Zuidlijn waren er evenmin. Het waren mooie, makkelijkere tijden om in te leven. In die tijd glimlachte ik nog regelmatig.”

Hulpactie
Ajax-bestuurslid Marc Overmars hoopt dat de uitzending positief ontvangen wordt. ,,Mogelijk levert het ons nog wat moois op. Na de vorige uitzending werd er een reddingsactie voor de hoofdpersoon (oud-bokser Rudi Lubbers, red.) op touw gezet. Hopelijk gebeurt dat voor ons ook. We hebben geen behoefte aan een huis in Bulgarije, maar een goede verdediger of blinkende kampioensschaal kunnen we altijd gebruiken!”

Deel dit artikel: