Anti-Piet-activisten blij met ontvangst door harde kern PSV: ‘Typische Brabantse gemoedelijkheid’


Actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) waren erg te spreken over de manier waarop zij zaterdagmiddag ontvangen werden door supporters van PSV. Waar de aanwezigheid van de betogers boven de rivieren nogal eens voor een onvriendelijke sfeer zorgt, was het in Eindhoven vooral gemoedelijk.

Boos en gemoedelijk tegelijk
,,Aanhangers van Zwarte Piet en wij verschillen nogal van mening”, legde een demonstrant van KOZP uit. ,,Maar gelukkig was er wel wederzijds respect. De lui van de harde kern van PSV waren wel boos op ons, maar ze waren boos en gemoedelijk tegelijk. De stemming was grimmig met een zachte G. Ze wilden zelfs samen een pilsje met ons pakken, maar de ME stond in de weg. Daarom gooiden ze een paar blikjes bier naar ons. Heel mooi, die typische Brabantse gemoedelijkheid!”

De stemming was uitstekend in het centrum van Eindhoven. Foto: Chiel Timmermans/ED

De stemming was uitstekend in het centrum van Eindhoven. Foto: Chiel Timmermans/ED

Geen cadeautjes
Dat KOZP een moeilijke middag zou krijgen, mocht volgens de leden geen surprise heten. ,,Een uitduel met PSV is altijd lastig. Ook al was vanmiddag de intocht van Sinterklaas; je krijgt hier zelden cadeautjes. Het doel was dan ook om de schade te beperken. Dat is niet helemaal gelukt, maar aan de spreekkoren lag het niet.”

De Eindhovense politie spreekt van een prettige middag. ,,De sfeer was uitstekend. Het was één groot kinderfeest. Op sommige plekken in het land loopt het soms uit de hand, maar gelukkig regeert in Eindhoven het nuchtere, boerenverstand.”

Drukke tijden
Of KOZP binnenkort nog eens naar Eindhoven komt, wisten de leden zaterdagmiddag nog niet te zeggen. ,,Het is voor ons een drukke tijd. Komende vrijdag gaan we met bussen langs een aantal Mediamarkten om te protesteren tegen Black Friday en daarna staan er demonstraties tegen de donkere dagen voor Kerstmis op het menu. Verder zijn er plannen om in het voorjaar actie te voeren tegen Sjaak Swart. Misschien kunnen we dat samen met de fans van PSV doen. Vandaag is gebleken dat we het prima met elkaar kunnen vinden.”