Arrogant PSV viert titel al: ‘Ze doen of ze al kampioen zijn’

Er moeten dit seizoen nog elf wedstrijden gespeeld worden en de voorsprong van PSV op Ajax bedraagt slechts twee punten. Toch denken ze in Eindhoven dat het kampioenschap al binnen is. Vanmiddag juichten tienduizenden feestvierders de platte kar toe. Voetbalkenners hebben er geen goed woord voor over.

Polonaise
Het was een drukte van belang, deze middag in het centrum van Eindhoven. Ontelbare Eindhovenaren, veel daarvan waren verkleed en dronken pils, stonden langs de belangrijkste wegen in de binnenstad om de platte kar toe te juichen. Daarna begaf de massa zich in polonaise richting de lokale kroegen. Ook op het Stadhuisplein was het dringen geblazen; iedereen hoopte natuurlijk een glimp van de kampioensschaal op te vangen.

Alleen: die schaal is nog lang niet binnen. Er staan dit seizoen nog elf duels op het menu, waaronder de kraker tegen Ajax op 31 maart.

De Eindhovense feestkar, met eregast Romário. Foto: twitter.com/ef_wee

‘Typische Eindhovense arrogantie’
Het vroege kampioensfeestje zorgde voor veel onbegrip boven de rivieren. Arno Vermeulen, voetbalkenner bij uitstek en vaste tafelgast van Studio Voetbal, had er geen goed woord voor over. ,,Dit is typische Eindhovense arrogantie. Ze liggen uit de Champions League en uit de beker en het voetbal is niet om aan te zien. De titelstrijd is in volle gang en wat doet PSV: ze doen of ze al kampioen zijn en laten de platte kar vertrekken. Ongelofelijk.”

Ook Sjaak Swart, het immer genuanceerde Ajax-boegbeeld, kon zijn ogen niet geloven toen hij de beelden van de Eindhovense feestneuzen onder ogen kreeg. ,,Dit is de goden verzoeken, wat ze daar doen. Ik hoop heerlijk dat ze zó hard feesten, dat ze vanavond allemaal uitgeteld zijn. Dan snappen ze ook eens hoe de spelers van Ajax zich de laatste tijd voelen.”

Moe
Eregast op het vroege feestje was de Braziliaanse baltovenaar Romário. Een Brabantse bierbrouwer betaalt reis- en verblijfskosten, in ruil voor deelname aan de campagne ‘Romário de Souza BaFaria in Eindhoven’. Geconfronteerd met alle kritiek op de timing van de kampioensrit reageerde de opvallend fit ogende legende geprikkeld: ,,Ik word er een beetje moe van.”

Deel dit artikel: