Baas Esbeeks café baalt van ophef na polonaise: ‘Normaal draai ik betere muziek’

Een filmpje van een vrolijk gezelschap, dat in café Schuttershof in Esbeek de polonaise loopt op een nummer van René Schuurmans, heeft voor heel wat verontwaardiging op social media geleid. Terecht, oordeelt de kroegbaas: ,,Zulke muziek hoort niet in een café thuis.”

Het nummer ‘Laat de zon in je hart’ schalt op hoog volume door het café, op de ochtend van 1 juni. Een aantal genodigden begint spontaan de polonaise. Eén aanwezige grijpt zijn telefoon en begint te filmen. Hij plaatst zijn bijdrage spontaan op social media. De reacties zijn niet van de lucht. Er wordt gereageerd met termen als ‘sukkels’ en ‘idioten’ op Twitter – een platform waar anders de nuance zo heerst.

Exploitant Gerrit van Es is schuldbewust. ,,Dit had niet mogen gebeuren. Ik zweer dat ik niet wist dat dit lied in mijn playlist stond. Het moet er tijdens een update van mijn muzieksysteem doorheen zijn geglipt. Natuurlijk is dit gênant, vooral omdat het filmpje massaal gedeeld is op social media. Nu associëren de mensen mijn café met die café-onwaardige campingmuziek. Niet terecht; normaal draai ik betere muziek. Meestal draai ik gezellige chansons van Slayer, Pantera en System of a Down. Dan komt de sfeer er automatisch in.”

Nootjes

Van Es stond in de keuken toen het nummer ingestart werd. ,,Ik was schaaltjes met nootjes aan het vullen voor de terrasbezoekers. Mijn vrouw was in ook in de keuken en stond tegen me aan te praten over Boer zoekt Vrouw. Daarom heb ik aanvankelijk niet gehoord wat zich in het cafégedeelte afspeelde. Toen ik het hoorde heb ik meteen de stroom in het hele café uitgeschakeld, maar het was toen al te laat.”

De 54-jarige kroegbaas is bang voor de financiële gevolgen van de actie. ,,Het zal de komende tijd wel minder druk worden. Als ik naar mezelf kijk, zou ik in elk geval niet naar een café gaan waar het Nederlandse lied uit de kast gehaald wordt. Het zal dus ook wel zijn weerslag hebben op mijn omzet, maar ik probeer dat mijn humeur niet te laten te beïnvloeden, en te genieten van het leven. Want het duurt toch maar even.”

Deel dit artikel: