Bas Nijhuis pleit voor afschaffing VAR: ‘Gaat ten koste van aandacht voor mij’

De hele voetbalwereld is laaiend enthousiast over de VAR, maar Bas Nijhuis zorgt voor een opvallend tegengeluid. Als het aan de tv-persoonlijkheid en scheidsrechter ligt, wordt de video-assistent vandaag nog afgeschaft, zodat hij weer de aandacht krijgt die hij verdient.

Woensdagavond was de VAR onderwerp van discussie. Nijhuis keurde een doelpunt van Feyenoord goed, maar de VAR floot hem terug. “Schande”, brieste de leidsman in de catacomben. “Een schande voor de sport, maar vooral voor mij. Na de wedstrijd pakte ik mijn telefoon en in elk wedstrijdverslag – en op social media – ging het over die VAR. Het gaat ten koste van de aandacht voor mij. Dat lijkt me niet de bedoeling. Dit heeft alle schijn van broodroof!”

Bas Nijhuis ziet vol ongeloof dat een VAR de aandacht opeist. Beeld: ESPN

Zware tijden

Volgens Nijhuis zijn het toch al zware tijden voor hem, zei hij een uurtje na zijn virtuoos uitgevoerde laatste fluitsignaal. “In normale tijden had ik hier vanavond, ondersteund door 22 figuranten, opgetreden voor een uitzinnige, bomvolle Kuip. Nu was er geen publiek en dus geen ticketopbrengsten voor mij. De coronamaatregelen kosten mij een kapitaal en het lijkt me goed dat het OMT ook mijn belangen eens meeneemt. In de persco van vorige week vrijdag is mijn naam niet één keer gevallen en dat is moeilijk te begrijpen.”

Het afschaffen van de VAR zou volgens de referee een flinke stap in de goede richting zijn. “Dat maakt een einde aan discussies aan de zijlijn en beelden van een paar afgekeurde scheidsrechters die in een provisorisch ingericht studiootje naar herhalingen kijken. Dat doen ze thuis maar. Ik wil gewoon echte aandacht, onverdeelde aandacht voor mijzelf. Dat lijkt me niet te veel gevraagd.”

Deel dit artikel: