Baudet neemt het op voor Neurenberg-nazi’s: ‘Ze kregen slechte broodjes en koffie’

De nazi’s die tussen 1946 en 1949 werden berecht in het Neurenberg-tribunaal zijn inhumaan behandeld. Dat zei Thierry Baudet maandag in Gouda. Volgens de FvD-leider kregen ze slappe broodjes en dito koffie. Ook waren de rechters niet empathisch.

Volgens Baudet zag het er bij aanvang van de Processen van Neurenberg al slecht uit voor de nazi-kopstukken. ,,In de hal van het pand stond daar al zo’n onbetrouwbare, slechte koffiemachine. Die koffie was echt niet te drinken, heb ik van betrouwbare bronnen gehoord. Zo begin je je proces al met een 1-0 achterstand. Voor mij is dat onacceptabel. Die mannen die daar berecht werden, hebben het vijf jaar lang echt niet makkelijk gehad. Geef ze dan op zijn minst een kop goede, Italiaanse koffie.”

Kop soep

Tijdens de lunch ging het, zo sprak de politicus ten overstaan van veertien toehoorders (inclusief hun begeleiders), van kwaad tot erger. ,,Van een ochtend in de rechtbank word je natuurlijk hongerig. Dan denk ik: geef die mannen een lekkere lunch of ten minste een kop soep. Nee, in plaats daarvan krijgen ze van die kleffe broodjes. Waarom? Die mensen hebben dat echt niet verdiend.”

Thierry Baudet vindt dat de nazi’s van Neurenberg een betere catering verdienden. Foto: Roel Wijnants via Flickr, CC BY 2.0

Niet empathisch 

Ook de rechters die het tribunaal leidden, konden op kritiek van Baudet rekenen. ,,Ze stelden lastige vragen aan de nazi’s, op een irritante en zelfs veroordelende toon. Totaal niet empathisch. Het waren van die vervelende D66-rechters met een gesloten hart. Het zou mij niet inspireren om een verklaring af te leggen. Als ik toen in de beklaagdenbank had gezeten, was ik opgestaan en weggelopen. Het proces was misschien wel eerlijk, maar gewoon niet leuk.”

Deel dit artikel: