Berry van Aerle niet onder indruk van foto zwart gat: ‘Heb het 25 jaar geleden al gezien’

Ook Berry van Aerle heeft ‘m woensdag gezien: de zogenaamd eerste foto van het zwarte gat. Maar de oud-prof is niet bepaald onder de indruk van de beelden. Volgens Van Aerle heeft hij het zwarte gat 25 jaar geleden, toen hij stopte als profvoetballer, al gezien.

Niks nieuws
,,Om eerlijk te zijn snap ik al die ophef niet”, zegt de Helmonder. ,,Die foto van het zwarte gat wordt een enorme doorbraak voor de mensheid genoemd. Nou, de mensen die dat zeggen hebben blijkbaar nooit op fatsoenlijk niveau tegen een bal geskupt. Het is volgens mij ook niks nieuws. Toen ik in de jaren negentig stopte met profvoetbal, werd ik al gewaarschuwd voor het zwarte gat. Als ex-topsporter kom je daar blijkbaar in terecht, vooral in de eerste jaren na je loopbaan.”

Berry van Aerle is niet onder de indruk. Beeld: EDtv.

Bangmakerij
Van Aerle betitelt die waarschuwingen als bangmakerij. ,,Ik heb het 25 jaar geleden dus al gezien. Zo bijzonder was het allemaal niet. Ik heb na mijn jaren bij PSV eerst nog even bij Helmond Sport gevoetbald. Daarna ben ik in het vijfde elftal van amateurclub HVV gaan voetballen. Toen was dat nog best een niveauverschil. Omdat ik van die opbrengsten niet rond kon komen, heb ik ook een tijdje als postbode, musicalster en carnavalsprins gewerkt. In al die rollen oogstte ik trouwens meer applaus dan in mijn gemiddelde wedstrijd.”

De 57-jarige Van Aerle kent wel verhalen van ex-collega’s die meer moeite hadden met het zwarte gat. ,,Neem nu jongens als Ronald Koeman, Wim Kieft of Ruud Gullit. Dat waren in 1988 dé grote sterren, maar tegenwoordig hoor je er niks meer over en leiden ze een leven in de anonimiteit. Dat is natuurlijk een enorme overgang. Voor mij is het geleidelijker gegaan.”

Foto’s
De met veel bombarie gepubliceerde foto van het zwarte gat laat Berry van Aerle dan ook koud. ,,Die foto is het resultaat van een miljardenproject. Terwijl ik ook wel foto’s van het zwarte gat heb. Gewone foto’s van mij, gemaakt door ons Willeke. Zittend op de bank, of een balletje hooghoudend in de achtertuin, wat trouwens zelden lukte.  Of op de fiets, als postbode. Die foto’s wil ik best verkopen voor een mooi bedrag, zodat ik dan kan stoppen met werken. Hoewel het gevaar van het zwarte gat dan wel weer op de loer ligt.”

Toch misgunt hij de makers van de foto hun succes niet. ,,Ze krijgen nu volop aandacht en dat is natuurlijk mooi voor ze. Ik raad ze aan ervan te genieten zolang het duurt. Want voor je het weet staat er weer een of andere actiegroep op die het zwarte gat discriminerend vindt.”

Deel dit artikel: