Bizarre ontknoping eredivisie: Helmond Sport kampioen, Ajax degradeert

De KNVB heeft zojuist de afloop van de eredivisie bekendgemaakt. Dat heeft tot nogal wat verrassingen geleid: Helmond Sport is kampioen. Ajax degradeert naar een niveau lager. AZ is keurig derde geworden in de Keuken Kampioen Divisie en speelt in FIFA 20 play-offs om promotie.

Wie de eindrangschikking bestudeert, zal er wellicht moeite mee hebben om enige vorm van logica te ontdekken. Zo mag het best opmerkelijk heten dat Helmond Sport – de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie – kampioen is en in het najaar Champions League speelt. De KNVB erkent dat: ,,De rangschikking is inderdaad nogal abstract. Omdat de puzzel ons te moeilijk werd, hebben we gekozen voor een loting. Omdat we niemand uitsluiten, hebben we alle betaaldvoetbalclubs mee laten loten”, zegt bondsvoorzitter Just Spee. Hij reageerde ook op de 22 strafpunten van Ajax: ,,Dat is vanwege hun recente kritiek op ons beleid, maar invloed op de stand heeft het niet.”

De eindstand.

De eindstand: Helmond Sp. is kampioen. RKC Waalwijk is hekkensluiter, maar omdat ze ook 5e werden en de hoogste klassering telt, degraderen zij niet.

Hoop
In Helmond is met veel enthousiasme op de titel – de eerste sinds 1967 – gereageerd. Trainer Wil Boessen: ,,We zijn eigenlijk altijd in een goede afloop blijven geloven. Soms heb je eens een wedstrijd, of zelfs 29 wedstrijden, waarin er maar weinig lukt, maar zelfs dan nog is er hoop op betere tijden. De laatste weken ging het gelukkig al beter, al kwam dat vooral doordat we niet meer hoefden te spelen. Laat dat een les zijn in deze onzekere periode: er gloort altijd hoop.”

Vanwege de coronamaatregelen is er vanzelfsprekend geen grootse huldiging in Helmond. Als alternatief maakt Helmond Sport een virtuele rit op de platte kar, via Google Street View. Spelers kunnen via deze link vanaf het stadion naar de 3e Haagstraat navigeren en zich laten bejubelen door virtuele, geblurde inwoners.

Teleurstelling
Ajax is teleurgesteld door de degradatie. De anders zo genuanceerde Sjaak Swart spreekt van een zwarte dag en hoopt dat zijn club volgend jaar heerlijk promoveert naar de eredivisie. Ook bestuurslid Marc Overmars is niet blij met de oplossing: ,,Ik had echt gehoopt dat we deze competitie konden uitspelen. Helaas beslist de KNVB anders. Jammer, maar van de andere kant: uit tegen TOP Oss is ook wel een keer leuk.”

Deel dit artikel: