Björn van der Doelen start petitie: ‘Maak nationale feestdag van kampioenschap PSV’


De dag waarop PSV kampioen wordt, moet een nationale feestdag worden. Dat vindt Björn van der Doelen. De voormalig voetballer pleit voor tweede vrije dagen en is een burgerinitiatief gestart, zodat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer gezet kan worden.

Spaarzame vrije dagen inleveren
,,Wij PSV-liefhebbende Brabanders moeten bijna ieder jaar onze spaarzame vrije dagen inleveren om het allermooiste feest te kunnen vieren”, zegt de vrijheidsstrijder in het promofilmpje dat deel uitmaakt van de campagne #Kampioensvrij. ,,Dat is natuurlijk krom, want mensen die boven de rivieren wonen, hoeven nooit een vrije dag op te nemen. Simpelweg omdat ze daar bijna geen kampioensfeesten meer kennen. Daarom trek ik ten strijde.”

Björn van der Doelen eist twee vrije dagen. Beeld: ED.nl

Liefst een hele week vrij
De singer-songwriter vervolgt: ,,Ik wil minstens twee vrije dagen per jaar: de dag waarop PSV kampioen wordt én de dag van de huldiging. En het liefst ook de rest van de week, zodat ik goed kan herstellen van mijn kater. Maar dat is wellicht een beetje te veel gevraagd, anders komt mijn nieuwe album nooit af. Daarom ben ik bereid water bij het bier te doen en genoegen te nemen met een vrije zondag en maandag.”

Kampioensfeestvierders die het met dat standpunt eens zijn, kunnen online een petitie tekenen. Van der Doelen: ,,Als ik 40 duizend handtekeningen heb, breng ik ze op 29 april persoonlijk naar Den Haag. Op een zondag, want doordeweeks moet ik gewoon werken. Er gaan hopelijk vijfhonderd actievoerders met me mee om mijn actie kracht bij te zetten. Die moeten dan toch in Den Haag zijn, want PSV speelt die dag uit tegen ADO.”

Al 20 duizend handtekeningen
Kort na het starten van de petitie was die al 20 duizend keer getekend. Ook sommige spelers van PSV hebben hun digitale handtekening gezet, waaronder keeper Jeroen Zoet: ,,Ik zou ook best eens vrij willen zijn op de dag waarop PSV kampioen kan worden. Dan kan ik eens gewoon met mijn vrienden naar de kampioenswedstrijd kijken.”