‘Blokkeerfries’ woord van het jaar; bijnaam PSV-verdediger Dumfries krijgt meeste stemmen


Het woord ‘blokkeerfries’ is verkozen tot woord van het jaar. De term – een verwijzing naar het sterke spel van PSV-verdediger Denzel Dumfries – kreeg dit jaar de meeste stemmen. Kutkeeper en tyfus-VAR werden respectievelijk keurig tweede en derde.

Boegbeeld van Heerenveen
Dumfries is van nature geen Fries, maar speelde wel een groot deel (33 wedstrijden) van zijn carrière voor het Friese Heerenveen. Met zijn typisch Friese kenmerken en nuchterheid groeide hij bovendien uit tot het boegbeeld van de club. Er gingen zelfs stemmen op om het Abe Lenstra Stadion om te dopen tot Denzel Dumfries Stadion, maar dat ging nooit door.

Blokkeerfries Dumfries in andere tijden. Beeld: YouTube/RTV Rijnmond

Onschadelijk
Momenteel speelt Dumfries voor PSV. Die samenwerking is tot grote tevredenheid, vindt ook zijn coach Mark van Bommel. ,,Denzel maakt heel veel aanvallen onschadelijk en als het nodig is, werpt hij zich in de baan van het schot of de tegenstander. De term ‘blokkeerfries’ is hem dan ook op het gespierde lijf geschreven en dat is mooi voor hem. Als enige PSV’er komt hij dit seizoen nog in aanmerking voor twee prijzen.”

Dumfries was niet voor commentaar bereikbaar. Volgens zijn zaakwaarnemer heeft hij het nummer van onze redactie geblokkeerd.