Boeren blokkeren toegangswegen Brabant om carnavalsvierders uit Randstad te weren

Carnavalisten uit het westen van het land die van plan waren in het zuiden carnaval te vieren, kunnen beter andere plannen maken. Tientallen boeren blokkeren dit weekend namelijk de toegangswegen tot Brabant. Ze willen daarmee overlast van mensen in politie- en dierenpakken voorkomen.

Ieder jaar is het met carnaval vaste prik. Busladingen toeristen komen vanuit het westen richting Brabant om daar carnaval te vieren. Vooral Den Bosch, Eindhoven en Breda zijn in trek, maar ook in plaatsen als Elsendorp, Aarle-Rixtel en Haghorst is het druk met importfeestvarkens.

Geen trek in

Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) is het beu. “Ik vier elk jaar uitbundig carnaval en laat me dan graag vollopen. Dat is de enige manier om op niveau te kunnen communiceren met mijn achterban en Caroline van der Plas in het bijzonder. Maar het komt steeds vaker voor dat ik word aangesproken door westers volk. Ze zijn handtastelijk en verkleden zich als vee of SWAT-agent. Daar heb ik dus geen trek in. Ik heb een aantal boeren opgeroepen om de A16, A58 en A2 te blokkeren en daar gaven ze massaal gehoor aan. Tot en met dinsdag blijven ze staan, daarna trekken ze weer naar huis.”

Op de wegen die naar Brabant leiden staat het potdicht, zoals hier op de A16. Beeld: Omroep Brabant

NS-app aangepast

Westerse slimmeriken die de blokkades willen omzeilen door de trein te pakken, komen bedrogen uit. “We hebben in de NS-app de namen van de populairste Brabantse steden aangepast, zodat importvierders geen idee hebben waar ze naartoe moeten. Een stukje extra service naar de mensen toe”, meldt een NS-woordvoerder.

De NS-app is aangepast om westerlingen op een dwaalspoor te brengen.

Krediet

In Brabant wordt enthousiast gereageerd op de actie van FDF. Veel automobilisten rijden vanuit Brabant naar de blokkade, om de deelnemende boeren Bavaria-bier en worstenbroodjes te overhandigen. Ook op social media heerst blijdschap. “Ik was helemaal klaar met die boeren en hun terreuracties, maar hiermee verdienen ze veel krediet”, reageert Henkes1968 op X (voorheen Twitter). Zijn bericht was binnen een uur na publicatie al twee keer geliket.

Deel dit artikel: