Brabant alsnog op slot – provincie is onzekerheid beu en gaat zelfstandig verder

Noord-Brabant heeft zichzelf opgesloten. De provincie had geen zin om nog langer in spanning te zitten over landelijke anticoronavirusmaatregelen en besloot zich af te zonderen van de rest.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland heeft Brabant een slechte naam. Volgens veel hobbyvirologen zou de provincie de bron van al het kwaad zijn – al geeft de sportredactie van de Telegraaf Erik ten Hag de schuld. Het idee om Brabant op slot te doen kreeg steeds meer bijval. Door een quarantaine zouden de zuidelijke ziekteverspreiders geen mensen uit normale provincies meer kunnen besmetten, was de heersende gedachte.

Grenzen dicht

Vrijdag vond Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in Brabant, het wel genoeg geweest. ,,Het is elke werkdag wachten op de maatregelen van het RIVM wat er met onze provincie gaat gebeuren. In dat gejojo hebben we helemaal geen trek meer. We kunnen uitstekend over ons eigen lot beschikken. Vanmiddag, tijdens de vrijmibo die vanwege het thuiswerkadvies via Skype ging, hebben we besloten dat we prima zonder Nederland en Limburg kunnen. En dus zijn de grenzen dicht. Niemand komt erin of -uit zonder legitimatie en een goed verhaal”

Brabant gaat zelfstandig verder. Foto: beleefbreda.nl

Geen processierups

Als het aan Van de Donk ligt, blijven de grenzen voorlopig dicht. ,,In ieder geval tot en met de volgende carnaval, zodat de handtastelijke alaafroepers van boven de rivieren hier wegblijven. Wij vermaken ons wel. Hier hebben we Bavaria, Snollebollekes, Schrobbelèr, Gers Pardoel, voldoende werkgelegenheid, de beste technische universiteit van Eindhoven en genoeg te eten. Donyell Malen kan PSV komende zomer niet verlaten. Ook gaan we ervan uit dat de processierups wegblijft.”

Nu Brabant als onafhankelijke staat verdergaat, zullen er waarschijnlijk binnenkort presidentsverkiezingen plaatsvinden. Volgens onbevestigde geruchten hebben Frank Lammers, Johan Vlemmix en Berry van Aerle de beste papieren om de provincie te gaan leiden, maar hun kandidaatstelling moet nog bezegeld worden met een elleboogstoot.

Deel dit artikel: