Buitenland vol lof over mentaliteit Nederlanders: ‘Sociaal en nuchter volk’

De wereld staat in brand, maar ons nuchtere volkje deelt gelukkig niet in alle hectiek. En dat blijft in de rest van de wereld niet onopgemerkt. Buitenlandse media noemen Nederland een bron van inspiratie en hoop in deze onzekere tijden.

‘Lange leve en respect voor de Nederlandse nuchterheid”, kopt de toonaangevende Italiaanse krant La Repubblica zondag – maar dan in het Italiaans. ‘Waar wij hysterisch gaan zingen en weinig ritmisch klappen op onze balkons, gebruiken zij hun gezond verstand. Daarnaast is het ook een erg sociaal volk. Waar overal ter wereld gehamsterd wordt, laten ze in het kleine landje aan de Noordzee nog iets over voor de medemens. De meeste schappen bevatten nog één product al was het een laatste bitterbal op een schaal.’

Hier is geen woord Spaans bij. Originele foto: Twitter/@trotsopdeboer

Waardering

Ook is er waardering voor de Nederlandse handelsgeest. Het fenomeen dat uit ziekenhuizen verdonkeremaande handgel op Marktplaats wordt aangeboden, noemt het Spaanse El País buitengewoon inventief.  ‘Op momenten als deze komt de Nederlandse VOC-mentaliteit weer bovendrijven. Sommige mensen keuren dit gedrag af omdat ziekenhuispersoneel hierdoor gevaar zou lopen, maar iedereen moet weten dat zij onlangs 8% loonsverhoging hebben gekregen. Waar hebben we het over?’, vraagt ze krant zich af.

De schoorsteen moet roken. Marktplaatshandelaar Eric begrijpt dat gelukkig. Je kunt de beste man overigens hier een berichtje sturen.

‘Perfecte zaterdag’

Foto’s van terrassen vol Nederlanders die – ondanks het dringende verzoek tot sociale onthouding – gezellig pimpelden, haalden zelfs CNN. ‘In de ochtend naar de markt, ’s middags uitgebreid inslaan in de supermarkt en ’s avonds nog even gezellig naar het café – is dit niet de perfecte zaterdag? Als het coronavirus één ding duidelijk maakt, is het wel dat je de Nederlanders niet gek krijgt!”

Een gezellig drankje doe, waarom niet? Foto: Twitter/@FrankKrake

Scholen weer open

In het buitenland wordt al gespeculeerd over het kopiëren van de geprezen Nederlandse aanpak. Zo hebben de regeringen van onder meer Spanje, Italië en China een extra crisisoverleg gepland. Experts verwachten dat de scholen daar morgen weer opengaan, zodat de jongere generaties hopelijk ooit zo slim en geleerd worden als de Nederlanders.

Deel dit artikel: