Buitenlandse kranten vol lof na succes Ajax: Nederland telt weer mee


De ochtend nadat Ajax zich plaatste voor de finale van de Europa League komt de binnen- en buitenlandse pers superlatieven tekort. Vooral het samenspel en de opbouw van de jonge Nederlanders worden geroemd.

Goede jaren
Exceptionnel, kopt het Franse dagblad Le Monde. ,,De Nederlanders telden jarenlang niet mee op dit Europese podium, maar de goede jaren lijken aangebroken. Nu ze zo ver zijn gekomen, is het winnen van de finale zomaar mogelijk.”

Ook Nederlandse kranten, zoals het ED, openen vrijdag met nieuws over de finaleplaats.

Indrukwekkend
Bravo!, kopt Lacazette dello Sport vrijdagmorgen. De befaamde krant uit Italië noemt de prestatie van donderdagavond indrukwekkend. ,,De druk was immens. Te midden van duizenden luidruchtige Franse fans hebben ze zich knap staande weten te houden. De tijd dat Europa lachte om de snelle uitschakelingen van Nederland lijkt achter ons te liggen.”

Harmonie
Onze oosterburen keken ook mee naar het huzarenstukje. Bild, het doorgaans zeer onbetrouwbare dagblad, zat deze keer redelijk dicht bij de waarheid door de prestatie van onze landgenoten als außergewöhnlich (buitengewoon) te bestempelen. ,,Alles was in harmonie en van nervositeit leek het jonge gezelschap totaal geen last te hebben. In de slotseconden was het nog even spannend, maar dankzij het nodige geluk hebben ze het toch gehaald.”

Het is dit jaar overigens niet voor het eerst dat buitenlandse kranten schrijven over het optreden van Nederland op het Eurovisie Songfestival. In 2009 schreef het Spaanse El País al over het optreden van De Toppers, maar dat was in een satirische column waarin met name Gordon ervan langs kreeg.