Bus met speelsters Oranje verdwaald na uitvallen navigatie; doorgaan halve finale onzeker


Het doorgaan van de halve finale tussen de voetbalvrouwen van Nederland en Engeland staat op de tocht. Nadat het navigatiesysteem uitviel en de chauffeur een van de aanwezige vrouwen vroeg om kaart te lezen, ging het hopeloos mis. Het is nog maar zeer de vraag of de speelsters op tijd in Enschede zullen zijn voor de wedstrijd, die vanavond om 20.45 uur begint.

Rechte weg
Vanochtend rond 10.00 uur vertrok de bus in Zeist. De route naar de Grolsch Veste, ongeveer 130 kilometer richting het oosten, in een vrijwel rechte weg over de A1, is op het eerste gezicht niet erg ingewikkeld. Toch ging het fout.

De spelersbus van Oranje heeft het vandaag zwaar te verduren. Foto: Martin de Jongh

Hopeloos verdwaald
,,Ter hoogte van Amersfoort hield het navigatiesysteem ermee op”, vertelt een hoorbaar gespannen coach Sarina Wiegman vanuit de rijdende bus. ,,De chauffeur, die de enige man in deze bus is, heeft iemand gevraagd om de kaart erbij te pakken. Vivianne Miedema (de spits van Oranje, red.) bood zich als eerste aan. Even later waren we hopeloos verdwaald. Achteraf gezien hadden we dat kunnen verwachten; ze heeft al het hele toernooi moeite om het doel te vinden.”

Volgens de succescoach hebben verschillende speelsters daarna geprobeerd de bus richting Enschede te navigeren. ,,Maar ik heb niet het gevoel dat we op de goede weg zitten. Zojuist zijn we onderweg gestopt om de weg te vragen. Helaas leverde dat alleen maar misverstanden op, want waar we nu (13.45 uur, red.) zijn, spreken de mensen Frans.”

Eén spiegel
Wiegman verwacht dat het moeilijk zal worden om op tijd in het stadion te arriveren. ,,De wedstrijd begint om 20.45 uur, dus we zullen er om uiterlijk 17.00 uur moeten zijn. Er hangt namelijk maar één spiegel in de kleedkamer en je weet zelf hoeveel tijd vrouwen nodig hebben.”

Weg naar de finale
Mocht de wedstrijd doorgaan en Nederland wint, dan staan de OranjeLeeuwinnen in de EK-finale. Wiegman: ,,De weg naar de finale ligt helemaal open. Maar met alleen maar dames in het gezelschap, is dat geen garantie voor succes.”