Bussen met Black Friday-demonstranten midden op snelweg geblokkeerd


Drie bussen met tegenstanders van Black Friday zijn vrijdagmorgen op de snelweg A58 tegengehouden. Zij waren op weg naar de MediaMarkt in Eindhoven om daar te demonstreren tegen het oer-Hollandse koopjesfestijn. De actie veroorzaakte een mild verkeersinfarct.

Blokkade
Berry Airfryie van de actiegroep Kick Out Black Friday was met zijn medestanders, vanuit de Randstad, op weg naar de MediaMarkt in Eindhoven om zijn bezwaar tegen Black Friday kenbaar te maken. Hij vertelt dat er ter hoogte van Oirschot ineens een auto voor de bus ging rijden, die de bus vervolgens tot stoppen dwong. ,,Daarna parkeerden enkele automobilisten hun auto op de rijbaan, waardoor we niet verder konden. Daarmee ontnamen ze ons het democratisch recht om te demonstreren tegen Black Friday; een koopjesfeest dat zich richt op mensen met een kleine beurs en daarmee dus discriminerend van aard is. Een grote schande.”

Handen af
Een pro-Black Friday-activist die liever anoniem blijft voelde zich verplicht om de demonstratie te verhinderen. ,,Handen af van onze tradities. Black Friday is een oer-Hollands feest en bestaat al zeker twaalf maanden in Nederland. Als het ze hier niet bevalt, gaan ze maar naar hun eigen elektronicazaak in het westen van het land om de volle mep te betalen.”

Bus weggestuurd
Door de blokkade ontstond er een zeldzame opstopping op de A58. Toen het verkeer weer in beweging kwam, werd de bus via Venlo en Emmen teruggestuurd naar Amsterdam. Volgens John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, was dat de afspraak. ,,Ze mochten hier komen demonstreren, mits ze vóór de opening van de winkel bij de MediaMarkt zouden zijn. Dat is niet gelukt, vandaar dat we ze weg hebben gestuurd.”

Een woordvoerder van de Eindhovense MediaMarkt liet desgevraagd weten dat er op Black Friday toch volop gedemonstreerd wordt in zijn filiaal: ,,De hele dag door zijn er verschillende productdemonstraties.”