Clubs stoppen met schenken Heineken en Amstel na reeks biergooi-incidenten

Verschillende betaaldvoetbalclubs tappen voorlopig geen pils meer van Heineken en Amstel. Door over te stappen op drinkbare merken hopen ze dat supporters het bier gewoon opdrinken, in plaats van het op het veld te gooien.

De laatste weken is het opvallend vaak raak of bijna raak. Vooral na doelpunten van de uitspelende teams vliegen de met Heineken en Amstel gevulde bekers het veld op. Een opvallende trend: vorig jaar werd er nauwelijks met bier gegooid. Mogelijk komt dat omdat er toen ook nauwelijks fans in de stadions waren.

Voorlopig verdwijnt Amstel-bocht uit het stadionbeeld. Foto: Untappd/Lisa V.

Bijna-staking

Vrijdagavond werd het duel Helmond Sport – Jong FC Utrecht ontsierd nadat thuisfans een Utrechtse doelpuntenmaker, weliswaar terecht, bekogelden. Helmond Sport schenkt weliswaar Bavaria, maar omdat er geen Heineken of Amstel voorhanden was, hadden de werpers geen keus. Een dag later was Utrecht opnieuw betrokken bij een bierwerpincident, wat bijna resulteerde in een staking.

Om boetes van de KNVB te voorkomen, stappen alle clubs die Heineken of Amstel schenken per direct over op een ander merk. Ajax ook. ,,De nog aanwezige vaten Heineken worden opgehaald door een bedrijf dat is gespecialiseerd in de verwerking van chemisch afval. En de spelers van Cambuur hebben zaterdagavond voorafgaand aan de wedstrijd al een vat op”, meldt een woordvoerder.

De boycot van beide Amsterdamse merken heeft ook gevolgen voor de naam van het bekertoernooi. Die verandert per direct in de Hertog-Jan Cup.

Deel dit artikel: