Commotie over groot nieuwjaarsfeest in Catharinakerk Eindhoven: ‘Kan écht niet in deze tijd’

Heb je geen zin om op oudejaarsavond met maximaal drie anderen een potje te rikken of toepen aan de keukentafel, met de finale van de Top 2000 op de achtergrond? Dan is de New Year’s Eve Party in de Catharinakerk in Eindhoven misschien iets voor jou. Duizend gasten kunnen naar naar hartenlust drinken, dansen en zingen. Ook is er een grote indoor vuurwerkshow. De organisatie wil iets leuks organiseren voor mensen in coronatijd, maar krijgt ook kritiek te verduren.

,,Bij oudejaarsavond hoort een feestje, klaar.” Dat is de mening van Hans Dubois, initiatiefnemer van beroep. ,,Maar met alle beperkingen van deze tijd is het natuurlijk wat lastiger om een locatie te vinden. Eigenlijk is er maar één soort gebouwen waarin alles mag: gebedshuizen. We gingen op zoek naar een centraal gelegen kerk en kwamen al snel bij de Catharinakerk uit. De vergunning was zo geregeld, want we hebben het feest aangemerkt als ‘religieuze bijeenkomst.”

De feestelijke flyer is al te zien langs de diverse snelwegen richting Eindhoven.
Foto Catharinakerk: Steven Lek, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Grote vuurwerkshow

De organisator wil het publiek iets moois bieden. ,,Het is een somber jaar geweest, maar we gaan 2021 knallend in. Ook letterlijk, want binnen is er een grote vuurwerkshow om middernacht. Dave Roelvink, Lange Frans en Slayer spelen hun bekendste chansons en we zijn nog bezig om onze line-up aan te vullen. Mensen hoeven geen mondkapjes op, want dan wordt het meezingen al snel mompelen. Ook kunnen de gasten – er kunnen duizend mensen in – elkaar om middernacht op traditionele wijze het allerbeste wensen. Er is goede afzuiging in de kerk, dus dat is allemaal geen probleem.”

Er wordt al flink reclame gemaakt voor het feest. Foto: Publica Buitenreclame

Feestgangers die van de partij willen zijn, moeten niet te lang wachten. Dubois: ,,De tickets vliegen de deur uit. In de eerste 24 uur hebben we al bijna de helft verkocht. Dat geeft wel aan hoezeer het publiek naar een feestje verlangt. Ik verwacht dat we binnen een week alle kaarten kwijt zijn. Daar geloof ik heilig in.”

Schande

Intussen krijgt de organisatie ook kritiek op sociale media. Veel mensen vinden het onverantwoord om in tijden van corona een dergelijk evenement te organiseren. ,,Dit kan écht niet in deze tijd”, schrijft Han Sanders uit Eindhoven op de evenementenpagina op Facebook. ,,Dat ze een feestje organiseren is prima, maar het jaar inluiden met Dave Roelvink is bezopen.”

Deel dit artikel: