Dak ArenA kan niet open wegens warmte; Ajax – Sturm Graz op losse schroeven


Het is nog onduidelijk of de wedstrijd tussen Ajax en Sturm Graz woensdagavond wel door kan gaan. Door de aanhoudende hitte is het metaal van de dakconstructie van de Johan Cruijff ArenA uitgezet, waardoor het dak niet meer te openen is en de warmte niet weg kan.

,,Het dak van de ArenA is eind mei gesloten uit respect voor de omwonenden van het stadion, want De Toppers traden er toen op”, weet Ajax-directeur Edwin van der Sar. ,,Daarna heeft niemand er meer aan gedacht om het te openen. Een foutje, maar daar zijn we hier wel aan gewend.”

Onaangename verrassing
Toen de stadionbeheerder het dak woensdagochtend wilde openen om het stadion te laten luchten, kwam hij tot een onaangename verrassing: het dak was even beweeglijk als Ajacied Hakim Ziyech in zijn mindere wedstrijden. Van der Sar: ,,Mij is verteld dat het metaal is uitgezet. Koelen met water lukt niet, dus het dak kan waarschijnlijk pas weer open als het kouder wordt. Volgens de meest recente weerberichten kan dat nog wel een maand of vijf duren.

De ArenA baadt in het zonlicht.

Warmer dan veertig graden
Wegens de hitte van de laatste maanden is de temperatuur in de sporttempel inmiddels opgelopen tot ver boven de veertig graden. Volgens trainer Erik ten Hag is dat te warm om te voetballen. ,,Zeker voor nieuwkomers als Dusan Tadic en Daley Blind is het véél te warm. Zij zijn overgekomen vanuit Engeland, dus zijn niet gewend aan deze hitte. Later op de middag bepalen we of het verantwoord is om te voetballen, maar wat mij betreft spelen we vanavond niet.”

Tegenstander Sturm Graz is al in Amsterdam neergestreken. Trainer Heiko Vogel heeft er niettemin begrip voor als de wedstrijd verplaatst wordt. ,,We zijn in geen geval voor niets naar Amsterdam gereisd. Als we vanavond niet spelen, hebben we meer tijd om de Noord/Zuidlijn te bewonderen. Dat is natuurlijk veel mooier en belangrijker dan voetbal.”