Dames opgelet: spijker je voetbalkennis bij met het vrouwenvoetbal-ABC

Nederland kleurt Oranje want voor de Leeuwinnen staat het WK op het punt van beginnen. Leuk voor voetballiefhebbers, maar een lastige tijd voor mensen die doorgaans minder met het spelletje hebben. Wil je als vrouw toch mee kunnen praten bij de waterkoker op kantoor of in de stoel van de kapper? Lees dan dit vrouwenvoetbal-ABC en je bent weer helemaal bij!

Aftrap

Hiermee wordt een speelhelft gestart, of het spel hervat na een doelpunt. De beheersing van de aftrap zegt vaak weinig over de kwaliteit van een team. Vaak zijn de slechtste elftallen zelfs het beste in aftrappen.

Buitenspel

De makkelijkste manier om dit aan een vrouw uit te leggen: als de grensrechter vlagt terwijl de bal niet over de zij- of achterlijn is, en de aanvaller protesteert niet al te hevig, ga er dan maar van uit dat het buitenspel is.

Club

Vereniging waar de betere voetbalsters onder contract staan en de mindere godinnen contributie aan betalen. Ook: geschikt etablissement om een belangrijke overwinning te vieren (vooral als je van matige muziek houdt).

Cornervlag

Nutteloos voorwerp op de hoeken van het veld. Werd in het verleden door Django Wagner gebruikt als hapjesprikkertje.

Defensie

De afdeling van het team waar de speelsters die het minste met een bal kunnen staan.

Eén-tweetje

Een snelle combinatie met een medespeler: je passt de bal naar haar en zij kaatst de bal naar je terug. Is in het vrouwenvoetbal nog nooit gelukt.

FIFA

Frauduleuze organisatie die bobo’s levert aan de eretribunes en regelmatig grote toernooien toewijst aan goed betalende bananenrepublieken. Niet te verwarren met VIVA.

Goal

Aluminium gevaarte in het midden van de korte zijden van het veld. Ook: woord dat Zuid-Amerikaanse voetbalcommentatoren zo lang mogelijk uitspreken op het moment dat iemand de bal in dat gevaarte trapt of kopt. Wordt door bondscoach Ronald Koeman overigens uitgesproken als kool.

Hands

Gebrek aan techniek.

Hattrick

Wanneer een voetballer in één speelhelft drie doelpunten maakt zonder dat een saboteur die serie onderbreekt, spreekt met van een hattrick. In Engeland is het maken van drie doelpunten in één wedstrijd al een hattrick, vermoedelijk omdat ze er daar niet zo veel van kunnen. In het vrouwenvoetbal is het maken van drie doelpunten in één carrière al een hattrick.

Hotseknotsbegoniavoetbal

Eufemistische benaming voor vrouwenvoetbal.

Inworp

Meestal het resultaat van een schot op doel door een vrouw.

Jeu de Boules

Spel dat in de rust van wedstrijden in Frankrijk wordt gespeeld door kinderen. Kids die de lat het vaakst raken, winnen meestal een high-five van de mascotte.

Keeper

Speelster in afwijkende kleding die over de bal heen duikt of er juist onderdoor loopt.

Lieke

Knappe vrouw die kan voetballen en daarom altijd te zien is op covers en in advertenties.

Lobje

Slap boogballetje. Synoniem voor schot op doel door een vrouw.

Middencirkel

Werkterrein van de scheidsrechter.

Naast

Daar waar de bal het veld verlaat nadat een bovengemiddeld getalenteerde speelster een doelpoging heeft ondernomen.

Oranje

Kleur shirts van het Nederlands elftal. Kan ook blauw zijn als de tegenstander in het oranje speelt.

Paniekvoetbal

Een uitdrukking voor een reactie op een situatie die meer ingegeven is door emoties als angst en door hoge druk dan weloverwogen beslissingen. Maar dit is vrouwen totaal vreemd, dus dit mag je vergeten.

Positie

De plek op het veld waar een speelster had moeten staan.

Pool

De keeper van Juventus. Ook: een weddenschapje dat op veel kantoren plaatsvindt waarbij deelnemers uitslagen juist moeten voorspellen en de receptioniste of schoonmaakster altijd wint.

Qat

Licht stimulerende drug, vooral populair bij Somalische piraten en Wordfeud-spelers die met de letter Q in hun maag zitten. Om die reden ook populair bij vrouwvriendelijke voetbal-ABC-schrijvers.

Rust

Periode tussen twee speelhelften in, die speelsters en Cristiano Ronaldo gebruiken om hun haar te fatsoeneren en zich op te maken voor de tweede helft.

Schwalbe

Wanneer een speelsters valt zonder te worden geraakt. Mannen doen dit vaak om een overtreding te simuleren; bij vrouwen gebeurt dit ook weleens per ongeluk.

Stift

Populair kaartspel in de spelersbus. De belangrijkste regels: blind stiften mag altijd, op een 4 moet je altijd verdubbelen en terughalen op de boer mag, mits je een vrouw hebt. Het spel eindigt wanneer iemand ‘Jack in the box’ roept – of de bus op de plaats van bestemming is gearriveerd.

Toss

Een manier voor de zwakkere teams om toch nog een succesje te hebben op een speeldag; vooral in Afrikaanse landen en Pacifische eilanden wordt een tosswinst meestal dagenlang gevierd.

Underdog

Groep van personen van wie het vermoeden bestaat dat deze geen kans maakt om te winnen of een belangrijke bijdrage te leveren aan het sportieve welslagen van het evenement. Volgens de nationale pers dus ieder land behalve Nederland.

VAR

Erg aanwezig figuur dat het altijd beter weet en vaak het laatste woord heeft. Lastig uit te leggen aan vrouwen.

Warming-up

Manier om de spieren op te warmen voor de wedstrijd. In een land als Frankrijk niet nodig.

Xylitol

Zoetstof die voorkomt in de kauwgom die Jasper Cillessen gebruikt om relaxed over te komen en waarmee hij als het ware wil zeggen: ,,Neem die penalty maar vlug; ik pak ‘m wel.”

Yell

Hysterische oerkreet vóór de aftrap. Waarschijnlijk afkomstig uit het hockey.

Zonedekking

De tegenhanger van mandekking. In het vrouwenvoetbal dus de enige bruikbare verdedigingsmethode.

Wij hopen dat iedereen net zo veel van dit vrouwen-WK geniet als wij!

Deel dit artikel: