Danny Blind, Ron Jans of Berry van Aerle: de mogelijke opvolgers van Ronald Koeman in beeld

Nu Ronald Koeman de trein naar Barcelona neemt, is de vraag wie Oranje moet gaan leiden. Om de KNVB een hand te helpen, geven we hier zes goede suggesties.

1. Danny Blind

Danny Blind werd in 2017 ontslagen omdat het Nederlands elftal zich onder zijn leiding niet wist te plaatsen voor het WK. De kans dat Oranje het EK 2020 in 2021 gaat missen is evenwel nihil, want kwalificatie is al lang een feit. Daarom is het geven van een herkansing aan Danny Blind in dat opzicht een veilige keus.

Danny Blind lijkt rijp voor revanche. Foto: Wikimedia CC/Paul Blank via CC BY 2.5

2. Frank de Boer

De oud-Ajacied zag zijn vorige club, Atalanta, vorige week nog op een haar na de halve finale van de Champions League missen door een zure nederlaag tegen toneelensemble Paris Saint-Germain. Veel mensen herinneren zich niettemin het frisse en aanvallende spel van Atalanta, wat natuurlijk grotendeels is toe te schrijven aan De Boer. Alleen al om die reden zou hij de perfecte vervanger voor Koeman zijn. EDIT: Frank de Boer is pas ontslagen bij Atlanta, niet Atalanta. Daardoor is er eigenlijk geen reden om Frank de Boer aan te stellen, maar we geven hem het voordeel van de twijfel.

3. Ron Jans

De sympathieke Ron Jans moest zijn vorige club, Cincinnati FC, verlaten omdat hij het n-woord zou hebben gerapt in het kleedlokaal, wat niet door iedereen werd gewaardeerd. Inmiddels is de racismediscussie voltooid verleden tijd en ligt het onderwerp niet meer gevoelig. Ron Jans kan dus rappen wat hij wil en kan hopelijk ook rap beginnen.

4. Mark van Bommel

Uit veiligheidsoverwegingen zou een aanstelling van Mark van Bommel de beste optie zijn. Met hem voor de groep zijn de stadions binnen de kortste keren waarschijnlijk zó leeg, dat het overal makkelijk is om 1,5 meter afstand te houden. Of dat dan nog nodig is weten we niet, maar in deze tijden moet je geen risico nemen.

Van Bommel is toe aan een nieuwe klus. Foto: Bas Dijkhof

5. Berry van Aerle

Is officieel geen trainer en officieus ook niet, maar heeft wel een aardige tijd met Ronald Koeman gevoetbald. Trok zelfs samen met Koeman aan het haar van Rudi Völler, wat hem levenslange credits oplevert. Vermoed wordt dat de Helmonder de lijn van Koeman dan ook moeiteloos kan doortrekken richting EK. Aangezien Colombia en Argentinië hoogstwaarschijnlijk niet meedoen aan het EK, zal die lijn ook niet zomaar verdwijnen.

6. Ronald Koeman

Er is één plek op aarde waar méér los zand te vinden is dan in de Sahara en dat is in Nou Camp. De kans dat Ronald Koeman – of welke trainer dan ook – FC Barcelona weer aan het voetballen krijgt is dan ook minimaal, waardoor hij vermoedelijk rond de kerst moet vertrekken. Uitgaande van dat scenario, kan hij in juni gewoon mee naar het EK.

Deel dit artikel: