DENK-voorman Kuzu in Feyenoordshirt aangehouden in Amsterdam

Terwijl een groot deel van Amsterdam donderdagmiddag het kampioensfeest van Ajax-vierde, is DENK-boegbeeld Tunahan Kuzu aangehouden. Het politieke zwaargewicht vond het een goed idee om, gehuld in een Feyenoordshirt, door de hoofdstedelijke binnenstad te lopen. De lokale politie dacht daar anders over en sloot Kuzu korte tijd op.

Feyenoordshirt
Kuzu was donderdagochtend op werkbezoek in Amsterdam. Na wat besprekingen mengde hij zich in het centrum in het feestgedruis. En zijn kledingkeuze was behoorlijk opvallend te noemen: de geliefde Kuzu – die door velen wordt beschouwd als toekomstig premier – droeg een tricot van het in Amsterdam niet uitzonderlijk populaire Feyenoord.

Bodychecks
Op beelden is te zien dat Ajaxfans daar niet van gediend zijn. Ze voegen de coryfee verbaal het een en ander toe. Ook krijgt Kuzu enkele bodychecks te verwerken, maar hij blijft op de been. ,,Ik kan een stootje hebben”, zei hij daar later over. ,,Dat moet ook wel als je voor Feyenoord bent.”

De Amsterdamse politie kon de provocatieve actie niettemin niet waarderen. Te zien is dat Kuzu hardhandig bij de kraag wordt gevat en daarna wordt weggeleid en in een ME-busje wordt geduwd. Nadat het busje vertrokken is, keerde de rust terug en konden F-Side-leden zich weer uitleven op de aanwezige pers.

Kuzu wordt weggeleid door de politie. Omstanders geven de politicus voor vijf centen mee. Beeld: YouTube/AT5

Wraak
Inmiddels is de bedachtzame Kuzu weer op vrije voeten en kan hij ongehinderd vertellen over zijn avontuur. ,,Ik liep in een Feyenoordshirt door Amsterdam omdat ik een statement wilde maken. Ajaxfans zwaaien regelmatig met Israelische vlaggen terwijl ik fanatiek supporter van Palestina ben, dus dan is mijn actie ook gerechtvaardigd.”

In het hele land is er verontwaardiging over het agressieve optreden van de Amsterdamse politie. ‘Het is schandalig wat er met Kuzu gebeurd is. Ze hadden hem nóóít zo snel weer vrij moeten laten’, schrijft internetter Geert op de Facebookpagina van DENK.

Deel dit artikel: