Dick Advocaat kiest voor Marokko: ‘Echte Nederlandse jongens’


Het zat er al een tijdje aan te komen: Dick Advocaat kiest voor Marokko. De van oorsprong Nederlandse oefenmeester gaat als bondscoach van het Noord-Afrikaanse land aan de slag en hoopt volgende zomer een greep te doen naar de knock-outfase van het WK.

Marokkaanse taal
Advocaat maakte zijn besluit na de oefenwedstrijd tegen Roemenié (0-3 winst) bekend. ,,Maar ik was er al een tijdje uit. Ik krijg daar de kans om te werken met echte Nederlandse jongens als Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat en dat is een groot pluspunt, vooral als je bedenkt dat ik de Marokkaanse taal nog niet vloeiend spreek. Toen ze zich afgelopen weekend kwalificeerden voor het WK was ik om. Ja, ik heb wel een rondje toeterend door de Schilderswijk gereden, je weet toch”, lacht de Hagenees.

Vervelend
De zeventigjarige Advocaat bekende dat hij het vervelend vindt dat hij Oranje zo snel alweer verlaat. ,,Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik nooit snel ergens opstap. Maar mensen die mij goed kennen, weten dat ik dat eigenlijk wel vaker doe. Of ik nog ooit terugkeer bij het Nederlands elftal? Als voetballer waarschijnlijk niet, maar misschien als bondscoach of perschef.”

Advocaat werd dinsdagnacht als gepresenteerd als nieuwe bondscoach van Marokko.

Naar de zon
Zover is het allemaal nog niet. Na zijn avontuur bij Oranje gaat Advocaat eerst een paar weken van de zon genieten. ,,We gaan naar Marrakech, in Marokko. Dat deed een typisch Nederlandse jongen als Karim El Ahmadi afgelopen zomer ook, dus dan kan het daar niet slecht zijn.”