Doeken belemmeren uitzicht Oranjepubliek – KNVB ontvangt veel klachten

Een duur kaartje kopen voor een wedstrijd van het Nederlands elftal en vervolgens negentig minuten lang naar de onderkant van een reusachtig doek staren. Het overkwam ruim 50 duizend Oranjefans vanavond in de Johan Cruijff ArenA. Door een technische storing belemmerden de lappen textiel de gehele wedstrijd het uitzicht.

De KNVB had een sfeeractie bedacht om spelers en fans in de ArenA te verwelkomen na een lange periode zonder interlandvoetbal. In alle tribunevakken werden gigantische oranje doeken, met daarop de namen van de hoofdsponsors van Oranje, naar beneden gerold. ,,Die doeken zijn gemaakt van gerecyclede mondkapjes van Amsterdammers”, laat de voetbalbond ongevraagd weten. ,,Een relatief kleine hoeveelheid kapjes leverde ruim voldoende stof om het gehele stadion te bedekken.”

Dergelijke sfeeracties komen vaker voor, maar normaal gesproken worden de doeken vlak voor het eerste fluitsignaal afgerold. Dat gebeurde nu niet. Sterker nog: de doeken bleven de gehele wedstrijd op hun plek. Daardoor kon het Oranjepubliek – ruim 50.000 in getal volgens de ArenA – niets van het duel zien.

Vertraging

Aanvoerder Virgil van Dijk had zich het duel wel anders voorgesteld. ,,Natuurlijk waren we gefocust op de wedstrijd, maar we misten de interactie met het publiek wel. We hoorden de fans gelukkig wel, maar dat was met een flinke vertraging. Ik geloof dat ze pas vijf minuten na de goal van Steven (Bergwijn, red.) juichten. Waarschijnlijk volgden ze de wedstrijd via de app van de NOS.”

Door enorme doeken konden de fans niets van de actie zien.

Klachten

De KNVB ontving veel klachten van toeschouwers die de wedstrijd misten. ,,We weten nog niet waar het is misgegaan, maar alles wijst op een technische probleem waardoor de doeken niet konden worden opgerold. Gelukkig is het Oranje wél gelukt om Polen op te rollen.”

Deel dit artikel: