Duizenden Marokkanen vieren Sint-Maarten op straat


Het heeft even geduurd, maar het Sint-Maartensfeest heeft nu ook de in Nederland wonende Marokkanen bereikt. Zij gingen zaterdagavond massaal de straat op om het – van oorsprong – kinderfeest te vieren. In sommige plaatsen werden traditiegetrouw lampions of auto’s aangestoken.

Groot feest
De feestelijkheden bereikten pas later op de avond hun hoogtepunt. Mogelijk wilden veel mensen eerst de WK-kwalificatiewedstrijd Ivoorkust – Marokko zien. Daarna ging men echter in groten getale naar buiten. ,,Het zou zonde zijn om Sint-Maarten aan ons voorbij te laten gaan. We maken er met zijn alleen een groot feest van, wollah!”, zei een feestvierder in de Helmondse binnenstad.

In Nederland woonachtige Marokkanen vieren massaal Sint-Maarten, zoals hier in Mierlo. Foto: regio15.nl

Claxonnerende auto’s
In veel steden namen duizenden blije Marokkanen bezit van straten en rotondes. Geheel in lijn met de traditie trokken zij, vaak gewapend met Marokkaanse vlag, door het centrum en zongen zij liederen. Daarbij werden ze muzikaal ondersteund door claxonnerende auto’s. Veel mensen hadden een lampion meegenomen, maar vanwege de grote vraag waren die op sommige plaatsen uitverkocht. Daarom werden er links en rechts wat auto’s aangestoken.

Snoep en stenen
Volgens een politiewoordvoerder was het zaterdagavond ‘gezellig druk’ op straat en waren er nauwelijks incidenten. ,,Sommige collega’s werden zelfs bekogeld met stenen en opgehaald snoep. We kunnen terugkijken op een goed verlopen verbroederingsfeest.”