Duncan Laurence gehuldigd op Museumplein – 100.000 fans zingen Songfestivalwinnaar toe

Songfestivalwinnaar Duncan Laurence is zondagmiddag gehuldigd op het Museumplein. Ruim honderdduizend dolenthousiaste muziekfans kwamen naar het Amsterdamse plein om de kampioen toe te juichen. Het werd een groot feest: de politie hoefde slechts 34 mensen te arresteren.

Lopend vuurtje
Het was de bedoeling van de gemeente Amsterdam om geen ruchtbaarheid aan de huldiging te geven, maar dat lukte niet helemaal. Burgemeester Femke Halsema: ,,Net als bij de huldiging van Ajax wilden we eigenlijk geen mensen op het plein hebben. Helaas ging het nieuws over de festiviteiten via social media als een lopend vuurtje rond, waardoor het toch nog druk werd. Gelukkig werd het alsnog heel gezellig.”

Hoewel Laurence niets met Amsterdam heeft, eiste de hoofdstad de winst toch graag op. Halsema: ,,Alle successen die we kúnnen vieren, vieren we graag. Het kan namelijk goed zijn dat de volgende huldiging in deze stad pas in 2024 is.”

Feestelijkheden op het Museumplein. Beeld: YouTube/AT5

Voetballiederen
Hoogtepunt van de ochtend was natuurlijk de ontvangst van de zanger op het podium. Laurence werd spontaan begroet met voetballiederen en een toespraak van de burgermoeder. Uit voorzorg stonden Ajacieden Matthijs de Ligt en Edwin van der Sar naast haar op het podium. De blikvangers moesten één keer handelend optreden om te voorkomen dat een sixpack Heineken op Halsema’s hoofd eindigde. ,,In mijn toespraak had ik genoemd dat het jammer is dat Duncan in de slotfase van de halve finale werd uitgeschakeld. In alle hectiek heb ik per ongeluk delen uit mijn Ajax-speech voorgelezen.”

Het incidentje had geen invloed op de sfeer; de politie hoefde slechts 34 mensen – vermoedelijk personen die het niet konden verkroppen dat er geen slecht aangeklede travestiet die een politiek statement wilde maken heeft gewonnen. Daarmee werd de huldiging dus een feest voor jong en oud.

Rondvaart
Duncan Laurence heeft nog een druk programma voor de boeg. Zondagavond krijgt hij een rondvaart door de Amsterdamse grachten aangeboden. Ook de komende dagen is de winnaar nog regelmatig te zien; hij zal in alle talkshows die ons land rijk is zijn verhaal nog een keer doen: ,,Morgen schuif ik aan bij Veronica Inside en laat ik me verplicht interviewen door Johan Derksen. Als ik dat van tevoren had geweten, had ik natuurlijk wel een paar valse noten gespeeld en gezongen.”

Deel dit artikel: