Eerste vergistoeristen in Stiphout gearriveerd voor Profronde (die al jaren niet meer bestaat)


Het was decennia lang vaste prik: de dinsdag na de Tour de France is de Profronde van Stiphout. Sinds drie jaar bestaat het wielercriterium helaas niet meer, maar dat heeft kennelijk niet iedereen meegekregen. En dus kwamen er dinsdag een paar honderd matig geïnformeerde wielerfans uit binnen- en buitenland naar het voormalige parcours.

Sfeer
De familie Dubois uit Maastricht zit in zomerse kleding te wachten voor café ’t Aambeeld. Ze komen niet voor een specifieke renner, zegt vader Mathieu. ,,We zijn hier vooral voor de sfeer. Al sinds 1980 gaan we elk jaar naar de Profronde van Stiphout. Alleen de laatste vier jaar konden we niet, omdat de dinsdag na de Tour toen in de zomervakantie viel. Nu zijn we net terug van vakantie, dus we kunnen uitgerust genieten van het wielerspektakel. Sinds vanochtend negen uur staan we hier, zodat we verzekerd zijn van een mooi plekje bij de finish.”

Gevraagd of ze weten dat de Profronde niet meer bestaat, blijft het even stil. ,,Ben je serieus? Nu je het zegt, het is wel erg rustig langs de kant. Nou, dan gaan we maar een dagje sightseeing doen in Helmond.”

De familie Dubois voor ’t Aambeeld. Beeld: Omroep Brabant

Drie amigo’s
En zo staan of zitten er door de hele wijk groepjes mensen. In de bocht van de Meester Strikstraat staan drie Colombiaanse vrienden in wielertenue. Carlos doet het woord: ,,We waren op vakantie in Zuid-Spanje. Maar daar is het maar 29 graden en dat is behoorlijk fris. Daarom zijn we naar Nederland gereden. Toen we hoorden dat er dinsdag naar de Tour de France altijd een groot wielercriterium is in Stiphout, aarzelden we geen moment en hebben we tickets gekocht bij een betrouwbaar ogend persoon.”

Erik Kretschmer, eigenaar van Café De Sport, vaart wel bij de vergistoeristen. ,,Sinds de Profronde niet meer gereden wordt, ben ik op dinsdag overdag nooit meer open. Maar het was zó druk op straat dat ik de deuren van mijn café heb geopend. Of ik mijn klanten gezegd heb dat er vandaag helemaal niet gefietst wordt? Nee, natuurlijk niet. Dat merken ze trouwens ook niet, als ze in dit tempo door blijven drinken.”

In Café De Sport is het intussen aardig druk.

Rondje
Als we cafébezoeker Ted, die elk jaar aanwezig is bij de koers, vertellen dat de Profronde al jaren niet meer bestaat, reageert hij gelaten. ,,Geen rondje om de kerk? Dan geef ik wel een rondje extra. Ik kwam altijd toch vooral om te drinken. Het fietsen was nooit een criterium. Maar misschien ga ik straks nog wel even aan het parcours staan om wat toevallig passerende fietsers aan te moedigen.”