Efteling past ook uiterlijk Holle Bolle Gijs aan: ‘Kwetsend voor mensen met obesitas’

Het zijn drukke tijden voor de onderhoudsdienst van de Efteling. Na het aanpassen van de Afrikaanse en Aziatische stereotypen in Carnaval Festival, staat de volgende metamorfose op de planning: het slanker maken van Holle Bolle Gijs. Volgens de parkdirectie is de ietwat gezette papierverslinder kwetsend voor mensen die wat te klein zijn voor hun gewicht.

Klachten
,,We hebben de laatste tijd klachten gekregen van mensen die aanstoot namen aan Holle Bolle Gijs”, zegt een woordvoerder van de Efteling. ,,De klagers vonden hem kwetsend voor mensen met obesitas. Gijs zou de indruk wekken dat iets te zware mensen de hele dag niet van hun plek komen en voortdurend, op dwingende toon, vragen om weinig voedzame maaltijden. We willen natuurlijk niemand voor het hoofd stoten en daarom krijgt Holle Bolle Gijs een make-over.”

Veelvraat Holle Bolle Gijs gaat op dieet. Foto: Wikimedia CC/eliedion

Dertig kilo eraf
Volgens het pretpark komt er een afgetrainde Gijs voor in de plaats. ,,Hij wordt een kilo of dertig lichter. Dat past sowieso veel beter bij deze tijd van het jaar, waarin mensen die hun goede voornemens nog niet overboord hebben gezet nog steeds regelmatig naar de sportschool gaan.”

Na Gijs’ crashdieet gaat de Efteling verder met andere attracties die als aanstootgevend beschouwd kunnen worden door mensen met een minderwaardigheidscomplex. ,,De Vliegende Hollander krijgt een andere naam, want die naam heeft een sterk nationalistisch tintje. Ook de Bob moet eraan geloven; die naam geeft de indruk dat alleen nuchtere mensen in de slee mogen stappen. Dat is niet prettig voor mensen die graag een borrel drinken tijdens hun bezoek aan ons park.”

In de papieren
Wat de gedaanteverwisseling van de pratende papiereter gaat kosten, kan de Efteling nog niet exact zeggen. ,,Dat moeten we nog laten uitrekenen, maar waarschijnlijk gaat het flink in de papieren lopen. Gelukkig weet Holle Bolle Gijs daar meestal wel raad mee.”

Deel dit artikel: