Er mag niet gezongen worden, maar clubs weten daar wel wat op

Vanaf september kan er hopelijk weer betaald voetbal gespeeld worden in Nederland. Er zijn wel wat mitsen en maren: de stadions mogen maar voor een derde gevuld zijn en er mag niet gezongen worden op de tribunes. Gelukkig heeft een aantal clubs al plannen klaarliggen om daar invulling aan te geven.

FC Twente: liedjes in de kleedkamer

De bij iedereen geliefde club FC Twente is blij met de maatregelen. ,,Het belangrijkst is dat er weer gevoetbald wordt. Dat er niet gezongen mag worden op de tribune, is tot daar aan toe. Zolang het in de kleedkamer maar toegestaan blijft, vind ik het prima”, aldus trainer Ron Jans.

Feyenoord: vuurwerk

De Rotterdamse succesclub Feyenoord laat in een statement weten goed te kunnen leven met de maatregelen. ,,Als we, als bestuur, gewoon zelf wat illegaal vuurwerk op het veld gooien, is de sfeer hetzelfde als anders. Hooguit moeten we 67% minder stadionverboden uitdelen.”

PSV: kartonnen fans

De Eindhovense club heeft met bierleverancier Bavaria een deal gemaakt om het Philips Stadion toch uitverkocht eruit te laten zien. Van alle ongebruikte draagtrays, en dat zijn er nogal wat, laat Bavaria kartonnen supporters maken, zoals dat ook in Duitsland al gebeurt. Omdat de trays al bedrukt zijn met de merknaam van de brouwer, zullen de kartonnen fans wel de naam Bavaria op het lijf dragen. Volgens clubdirecteur Gerbrands geen probleem: ,,Dat maakt het alleen maar realistischer. Onze meeste fans hebben namelijk toch al een bierbuik.”

Echte fans in het Philips Stadion: Foto: Bas Dijkhof

Helmond Sport: naar de studio

Helmond Sport laat via woordvoerder Lowie de Kat weten het te betreuren dat voetballiederen voorlopig niet meer zijn toegestaan. ,,We zijn daarom van plan om leden van de harde kern, in kleine groepjes, in de studio uit te nodigen, zodat ze de tien bekendste Helmond Sport-chansons kunnen inzingen. Die draaien we dan tijdens de wedstrijd, zodat er toch iets te genieten valt.”

Ajax: hele uitdaging

Ajax-directeur Edwin van der Sar bekende te zijn geschrokken van het bericht dat de stadions vanaf september voor een derde gevuld mogen zijn. ,,Geen idee waar we zo veel fans vandaan moeten halen. Hopelijk kunnen we een goede deal sluiten met een castingbureau”, laat hij weten.

ADO: groter stadion

ADO Den Haag heeft al plannen gemaakt voor een groter stadion. Ook overwegen zij om de selectie te versterken met spelers uit de Europese top. ,,Nu we de komende tijd waarschijnlijk geen boetes meer krijgen wegens kwetsende spreekkoren, is dat financieel vast wel mogelijk.”

Roda JC: gebarentolken

Roda JC heeft al contact gelegd met een aantal tolken. ,,Zij zullen onze supporters door gebaren steunen. Dat heeft nog een voordeel ook, want dan worden de aanmoedigingen en liederen misschien ook buiten Limburg verstaan.”

NAC: lachband

Tot slot heeft NAC Breda ook al een idee hoe ze de stilte in het stadion moeten invullen. ,,Wij gebruiken een lachband, zoals je die in ouderwetse sitcoms hoort. Behoorlijk toepasselijk, als er weer eens een verdediger de bal over de zijlijn passt.”

Deel dit artikel: