F1 in Zandvoort met 1/3 minder coureurs van start; geen plek voor Lewis Hamilton

De Formule 1-race op Zandvoort gaat op 5 september definitief door, maar het wordt minder druk dan beoogd. Niet alleen blijft een derde van de tribunes leeg; ook zullen er 33% minder wagens op de startgrid verschijnen. Tot de afvallers behoren beide Mercedes-rijders.

Deze maatregel leidt ertoe dat er niet twintig, maar slechts dertien bolides meedoen aan de Dutch Grand Prix. Racedirecteur Jan Lammers: ,,We hebben deze week gehoord dat het evenement door kan gaan, maar dat het circuitpark slechts voor twee derde gevuld mag zijn. Dat houdt automatisch in dat er ook minder coureurs kunnen deelnemen. Spijtig voor de afvallers, maar het is niet anders. Ik bekijk het graag van de positieve kant: het is beter voor het milieu.”

Max Verstappen verschijnt begin september wél aan de start. Foto: Danny Tax, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Geen plek voor Mercedes

Via loting is bepaald welke coureurs mee mogen doen aan de eerste race in Zandvoort sinds 1985. Die loting vond vrijdagavond plaats in het Ziggo Sport-programma F1 Café en werd verricht door Tom Coronel en presentator Rob Kamphues. Onder toeziend oog van een geblinddoekte notaris trokken zij de namen van de gelukkigen uit de koker. Al snel bleek dat Max Verstappen wél aan de start verschijnt, net als zijn teammaat Sergio Perez. De belangrijkste afwezigen zijn publiekslieveling Lewis Hamilton en zijn bijrijder Valtteri Bottas. Ook de teams van Ferrari en McLaren ontbreken. De laatste afvaller is Haas-coureur Nikita Mazepin, waardoor de kansen op succes voor Max Verstappen enorm toenemen.

Tom Coronel, de neutrale F1-analist, trok de naam van Max Verstappen uit de tombola.

Optreden van Lil’ Kleine

Ook de podiumceremonie wordt aangepast. Het was de bedoeling dat de rockers van Kensington na de race een show zouden verzorgen, maar hun plaats wordt ingenomen door Lil’ Kleine. Jan Lammers: ,,Het is voor ons van belang dat het circuit na afloop zo snel mogelijk leeg is, anders blijven mensen wellicht op het circuit overnachten en wordt de Dutch GP alsnog als festival aangemerkt. Dat is natuurlijk volkomen onverantwoord.”

Deel dit artikel: