Facebook activeert ‘Ik ben veilig’-optie tijdens Ajax – FC Utrecht


Facebook was gisteren bijzonder begaan met het lot van de bezoekers van Ajax – FC Utrecht. Bezoekers van de voor de thuisploeg rampzalig verlopen wedstrijd konden op het social media-platform aangeven of ze in veiligheid waren.

Automatisch bericht
In het geval van bijvoorbeeld natuurrampen of terreurdaden activeert Facebook soms de ‘Ik ben veilig’-knop. Mensen die zich in het getroffen gebied bevinden, krijgen dan automatisch een bericht. Met een druk op de knop kunnen gebruikers hun geliefde Facebookvrienden daarmee laten weten of ze in veiligheid zijn. Daardoor wordt voorkomen dat het telefoonnetwerk overbelast raakt.

De ArenA werd gisteren als rampgebied aangemerkt. Foto: amsterdamarena.nl

Goed mis
Voetballiefhebbers die gistermiddag in de ArenA zaten, kregen ook een bericht van Facebook. ,,We kregen signalen dat er iets aan de hand was in het stadion. Het feit dat toeschouwers massaal wegvluchtten terwijl de wedstrijd nog niet eens afgelopen was, was voor ons de bevestiging dat het goed mis was”, legt een woordvoerder van Facebook uit.

Getroffen Amsterdammers maakten massaal gebruik van de dienst. Ook veel mensen die niet in het stadion zaten, lieten zich van hun beste kant zien. Zij boden hulp aan, bijvoorbeeld door getroffenen een lift aan te bieden en hen zo snel uit de buurt van het stadion te vervoeren.

Vaker
Volgens Facebook is het goed denkbaar dat de ‘Ik ben veilig’-optie dit seizoen nog vaker wordt geactiveerd: ,,Waarschijnlijk komende donderdag al, als het Nederlands elftal een vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Schotland speelt.”