Fanexperiment Ajax geslaagd: club gaat vaker voetballiefhebbers toelaten in ArenA


Het zal de oplettende tv-kijker niet zijn ontgaan: Ajax werd dinsdagavond gesteund door duizenden enthousiaste fans. Dat is een flink contrast met het verveelde bioscooppubliek dat de competitieduels – of een deel daarvan – bijwoont. Het experiment pakte goed uit en Ajax wil dan ook vaker voetballiefhebbers in het stadion toelaten.

Surrealistische sfeer
Het was een surrealistische sfeer, in de Johan Cruijff ArenA. De tribunes werden bevolkt door zingende, springende en juichende mensen met ontbloot bovenlijf, die de godenzonen zowaar steunden. Dat was ook op het veld merkbaar, vertelt Hakim Ziyech. ,,Normaal hoor je soms wat geroezemoes op de tribunes en hooguit een keer een fluitconcertje als ik een verkeerde bal geef of er een duif op het veld landt. Tegen Standard Luik was dat heel anders. Er werd volop meegeleefd met ons. Het leek wel alsof er mensen in het stadion zaten die daadwerkelijk iets om voetbal geven. Bijzonder!”

Online vragen beantwoorden
Dat had de blonde Marokkaanse spelmaker – die uitstekend speelde op de voor hem vertrouwde nummer 22-positie – goed gezien, bevestigt Marc Overmars. ,,Bij wijze van experiment hebben we de kaarten voor deze wedstrijd niet weggegeven aan zakelijke relaties en dagjesmensen, maar aan personen die Ajax steunen. Mensen die kaarten wilden kopen, moesten online tien vragen over Ajax beantwoorden. Vragen waarvoor je je écht al wat langer in onze club moet verdiepen, zoals ‘Wanneer werd Ajax voor het laatst landskampioen?’. Alleen fans die minstens zes vragen goed beantwoordden, konden kaarten kopen.”

Overmars zag dat de spelers positief reageerden op het rumoer en een prima wedstrijd speelden. ,,We overwegen nu om vaker fans toe te laten en gaan de mogelijkheden daartoe verkennen. Daar komt alleen wel veel bij kijken, in logistiek opzicht bijvoorbeeld. Normaal komen mensen rustig een kwartiertje later en gaan ze vanaf de zeventigste minuut gefaseerd naar huis. Maar als je échte supporters in je stadion hebt, betekent dat ook dat ze tot het einde blijven zitten, en dus allemaal tegelijk naar huis gaan. Daar moet de infrastructuur wel op berekend zijn. Wat dat betreft is de opening van de Noord/Zuidlijn een uitkomst.”

Een uitzonderlijk beeld: gepassioneerde fans in de ArenA. Beeld: Twitter.com/Ajax

Onaangenaam verrast
Standard Luik-trainer Michel Preud’homme was onaangenaam verrast door het Amsterdamse experiment. ,,Ik had mijn spelers voorbereid op een fluisterstil stadion. Nu werd er van alles geroepen, met het gevolg dat mijn spelers mijn aanwijzingen niet verstonden en maar wat deden. Daardoor viel ons tactisch plan in het water.”

Erik ten Hag, oefenmeester van Ajax, vindt dat zijn collega-trainer zich daar niet achter moet verschuilen. ,,Mijn spelers verstaan nooit wat ik zeg”, aldus de schorre Tukker.