Feest in Franstalig deel België na winst Frankrijk


In het Franstalige deel van België is de finaleplaats van Frankrijk ten koste van België uitbundig gevierd. In de grotere steden gingen voetbalfans dinsdagavond massaal de avenues op om de 1-0 zege te vieren. In de kleinere steden gebeurde dat ook, maar minder massaal.

,,C’est extraordinaire”, (het is buitengewoon, red.) zei een Belg in Charleroi die zijn vreugdetranen niet kon bedwingen. ,,Ik ben weliswaar Belg, maar het is geen geheim dat we hier bij Frankrijk willen horen. Daarom praat ik die taal ook en moedig ik onze bescheiden zuiderburen aan.”

Feest in Lille. Beeld: YouTube/Oiseau rare

Opgelucht
In Lille heerst vooral opluchting dat Nederland zich niet geplaatst heeft voor de finale. ,,Als dat was gebeurd, waren die arrogante Belgen in het Nederlandstalige deel van België zingend door de straten gegaan”, aldus een goedgemutste feestvierder met een Griezmann-shirt.

Ook in Liège en Bastogne werd massaal gefeest na de winst van Frankrijk. In andere grote Belgische steden, zoals in Luik en Bastenaken, heerste vooral teleurstelling over de uitschakeling van de Belgen.