FIFA: in 2026 208 deelnemers aan WK voetbal


Goed nieuws voor de KNVB: het Nederlands elftal is nu al verzekerd van deelname aan het WK voetbal van 2026. Wereldvoetbalbond FIFA maakte dinsdag bekend dat er vanaf 2026 208 landen meedoen aan het WK voetbal, en dat houdt in dat alle 205 voetballanden automatisch zijn gekwalificeerd.

Geen elitefeestje
,,Voetbal moet een feest voor iedereen worden”, zei FIFA-baas Gianni Infantino dinsdagochtend. ,,We willen geen elitefeestje meer voor de beste 32 landen van de wereld. Door deze opzet is iedereen automatisch gekwalificeerd en zijn er geen milieuvervuilende reizen naar kwalificatiewedstrijden op vreemde bodem meer nodig. Daarmee besparen de voetbalbonden veel geld en dat kan besteed worden aan bijvoorbeeld sponsoring van FIFA-bestuursleden.”

FIFA-president Gianni Infantino, die nog altijd wacht op zijn eerste schandaal. Foto: AFP

Loting al in 2022
De loting van het WK voetbal zal in december 2022 beginnen. Infantino: ,,Dat is een jaar of drie eerder dan gebruikelijk, maar het kost behoorlijk wat tijd om 208 al dan niet verhitte ballen uit de bak te trekken. De deelnemende teams strijden in 52 poules van vier landen, A1 t/m Z2, om een gewild plekje in de 1/64e finale. Drie landen mogen overigens twee teams inschrijven, want er zijn maar 205 landen met een voetbalbond en we hebben 208 deelnemers nodig.”

Danny Blind tevreden
Bondscoaches van minder succesvolle voetbalbonden hebben verheugd gereageerd op de nieuwe toernooiopzet. ,,Fantastisch dat mijn land in 2026 voor het eerste kan meedoen aan een toernooi. Aan mij nu de taak om minstens elf mannen te zoeken die tegen een bal kunnen trappen, maar daar heb ik nog ruim negen jaar de tijd voor”, aldus Chris Willams, de bondscoach van Tonga (nummer 205 van de wereld). Ook de coaches van andere kansloze voetballanden, zoals Gibraltar, Eritrea en Nederland, reageren opgewekt. ,,Dit is goed nieuws voor het Nederlands voetbal. Als het volk het héél graag wil, wil ik best overwegen om tot 2026 te blijven”, aldus Danny Blind.

Dergelijke loodzware poules zijn voor Tonga straks verleden tijd.

Aftrap op 12 juni 2026
De aftrap van het WK 2026 is op vrijdag 12 juni. De finale wordt op kerstavond gespeeld.