Forse straf voor betreders De Kuip: daders krijgen Feyenoord-seizoenskaart en meldplicht

De ongeveer vijftig amokmakers die gisteren tijdens Feyenoord – RKC het stadion betraden zullen nog lang spijt hebben van hun daden. De rechtbank was genadeloos en legde zware straffen op: elke betrokkene krijgt een Feyenoord-seizoenskaart voor komend seizoen én de verplichting om tijdens alle thuiswedstrijden in het stadion te zijn.

Rond de zeventigste minuut van het duel bestormden enkele tientallen fans de tribune, om vervolgens vuurwerk op het veld te gooien. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag het gebeuren. ,,Ik dacht dat de fans mij wilden eren omdat ik opnieuw een seizoen lang uitstekend heb gefloten. Ik was dan ook van plan om dit door de vingers te zien, omdat ik liefhebber ben van mannelijk voetbal en vuurwerk. Pas toen ik door de rookwolken beide keepers niet meer kon zien, heb ik het duel stilgelegd.”

Gevaar

De rechter was minder mild dan de populaire fluitist. ,,Door zich op illegale wijze toegang tot het stadion te verschaffen en vervolgens met vuurwerk te gooien, hebben de betrokkenen anderen in gevaar gebracht. Dit neemt de rechtbank ze zeer kwalijk en een onvoorwaardelijke seizoenskaart voor één seizoen, inclusief de verplichting om tijdens de zeventien thuiswedstrijden aanwezig te zijn in het stadion, is een proportionele straf”, luidt het vonnis. De verdachten zijn nog in de gelegenheid om in hoger beroep te gaan tegen de zware straf, wat waarschijnlijk ook zal gebeuren.

Het moment: mensen die zich ten onrechte in De Kuip begeven. Maar ook op de tribunes is het onrustig. Beeld: ESPN

Excuses van Berghuis

Overigens kwam ook Feyenoorder Steven Berghuis in opspraak, omdat hij applaudisseerde voor de stadionbestorming. Daar bood hij vanmiddag zijn excuses voor aan. ,,Ik had het niet moeten doen. Maar als je als zo lang bij Feyenoord voetbalt als ik, ben je al snel ergens van onder de indruk.”

Deel dit artikel: