Frenkie de Jong heilig verklaard

Frenkie de Jong is zondagochtend heilig verklaard. Een bijzondere gebeurtenis: de vaak onderschatte middenvelder van FC Barcelona is de eerste persoon die die eervolle titel krijgt terwijl hij nog in leven is. Paus Franciscus vond echter dat hij geen andere keus had.

Recht op het doel af
,,Frenkie de Jong heeft de afgelopen jaren talloze wonderen verricht”, zei Franciscus tijdens de ceremonie. ,,Een passje op links, een steekballetje naar rechts of een kapbeweging in zijn eigen zestien: het maakt hem niets uit. Hij was aanwezig bij de miraculeuze wedstrijden van zijn club tegen Real Madrid, Juventus en ook de wederopstanding van Tottenham Hotspur maakte hij van dichtbij mee. En gisteravond nog, tegen Napoli, strooide hij met slimmigheden alsof het niets was. Daarom slaan we het proces van zaligverklaring gewoon over en verklaar ik hem meteen tot heilige. Recht op het doel af, geheel in de geest van Frenkie.”

Frenkie de Jong wordt het Vaticaan in geleid en speurt naar afspeelmogelijkheden. Foto: Wikimedia CC/Villy

Mythisch
Franciscus werd op De Jongs wonderen geattendeerd door de sportpers. ,,Ik moet toegeven dat ik niet alle voetbalwedstrijden volg, maar gelukkig wezen anderen me op de gaven van Frenkie. In Nederlandse kranten wordt hij vrijwel wekelijks vergeleken met mythische iconen en wonderdoeners als Johan Cruijff, Sai Baba, de dalai lama, Hans Kazàn en natuurlijk ikzelf. Het is niet aan mij om aan de deskundigheid van Nederlandse journalisten te twijfelen. Gelukkig heb ik beoordeeld dat ze gelijk hebben.”

Na de procedure in Vaticaanstad, waarbij tienduizenden supporters van de Rooms-Katholieke Kerk aanwezig waren, vloog San Frenkie direct door naar Barcelona. Daar zal hij komende week zijn voetbalschoenen laten poetsen door Lionel Messi.

Deel dit artikel: