Gebarentolk Irma Sluis woest op Mark Rutte na ’tactische wissel’

Na afloop van de persconferentie over de coronacrisisversoepelingsmaatregelen ging het maar over één ding: de vervanging van Irma Sluis. De geroutineerde tolk gebarentaal moest ineens het veld ruimen ten faveure van debutante Corline Koolhof. Daar was ze op zijn zachtst gezegd niet blij mee.

Rutte sprak na afloop van een tactische wissel. ,,Irma heeft het de afgelopen weken fantastisch gedaan, laat dat duidelijk zijn. Maar ik merkte dat ze wat laconiek werd. Tijdens de persmomenten aan het begin van de coronacrisis maakte ze nog gedisciplineerd duidelijk dat er voor Nederlanders voorlopig niets te halen viel. De laatste tijd geeft ze steeds meer ruimte weg. Vandaar het besluit om haar voortijdig naar de kant te halen, hoe vervelend dat ook is.”

Hét moment: Irma van der Sluis (rechts) hoort dat haar zendtijd erop zit. Beeld: YouTube/Op1

Afleiden

Boze tongen spreken van een andere reden. De charmante Irma zou met haar expressieve voorkomen de aandacht te zeer afleiden van de premier. Iets wat hem met de verkiezingen in aantocht niet bepaald goed zou uitkomen. Rutte doet die theorie af als onzin. ,,Dit besluit heb ik in het belang van het team en land genomen, niet meer en niet minder. Ik begrijp dat ze teleurgesteld is, maar ze zal het later ongetwijfeld begrijpen. We hebben het er nog wel over.”

Publiekslieveling Irma van der Sluis lijkt vooralsnog weinig trek in zo’n gesprekje te hebben. Bij het verlaten van het podium weigerde ze de uitgestoken hand van de minister-president. Ook haar commentaar achteraf was helder. ,,Het is ongehoord”, maakte ze in woord en gebaar duidelijk.

Deel dit artikel: