Gemeente geeft startsein voor complete ontmanteling Amsterdam

Nederland kan op zoek naar een nieuwe hoofdstad. Vanmiddag is begonnen met de complete ontmanteling van Amsterdam. Dat doet de gemeente om voor eens en altijd verlost te zijn van toeristen.

Met een ceremoniële druk op de detonatieknop liet burgemeester Halsema even na het middaguur een stuk van de kade aan de Binnengasthuisstraat in het centrum van Amsterdam instorten, waarna een luid applaus volgde. Even later sprak de populaire burgermoeder het volk toe. ,,Dit is nog maar het begin. De komende weken gaat de stad plat. Amsterdam wordt weer van ons!”

Bakfietsen

Op de plannen tot volledige destructie van de hoofdstad is ook kritiek – veel mensen vinden het net iets te ver gaan – maar Halsema pareerde die. ,,Dit doen we in het kader van de volksgezondheid. De afgelopen tijd hebben we álles geprobeerd om té veel drukte in de stad te voorkomen. We haalden de I Amsterdam-letters weg, verdubbelden de parkeertarieven, stelden een mondkapjesplicht in en lieten lokale acteurs met een bakfiets door de straten racen, maar niets hielp. Toeristen bléven maar komen en respecteerden lang niet altijd de anderhalvemeterregel. We hebben gezegd: tot hier en niet verder. Daarom breken we de stad af. Het is mooi geweest.”

Het onschadelijk maken van Amsterdam zal gefaseerd gebeuren. Halsema: we werken van binnen naar buiten; te beginnen in het stadshart en eindigend bij Schiphol. Enkele gebouwen met monumentale of economische waarde worden zo veel mogelijk intact gelaten en worden elders herbouwd. De ArenA, bijvoorbeeld, verhuist naar Rotterdam, zodat daar meteen het stadionprobleem is opgelost.”

De ArenA, waar afgelopen weekend nog 50.000 toeschouwers zaten volgens teletekst, verhuist naar Rotterdam.

Passende oplossing

Voor de inwoners van Amsterdam wordt een passende oplossing gevonden, aldus de burgemeester. ,,Veel Amsterdammers weten het niet, maar er zijn in Nederland nog meer plaatsen behalve Amsterdam waar ze kunnen wonen. Mensen die daar behoefte aan hebben, kunnen binnenkort een informatieavond bijwonen. Daar vertellen we ze over het bestaan van het buitengebied van Amsterdam, grofweg tussen Den Helder en Maastricht.”

Wat er na de ontmanteling van Amsterdam met de gemeentegrond gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. De kans dat er opnieuw gebouwd wordt op de grond, is volgens Halsema evenwel klein. ,,De grond is ernstig verontreinigd door al het gemorste Amstel Bier en grote hoeveelheden verkeerd afgevoerde misplaatste arrogantie. Het kost een vermogen om dat te saneren.”

Deel dit artikel: