Giro-winnaar Tom Dumoulin wordt woensdag gehuldigd – organisatie neemt voorschot op diskwalificatie Froome


Giro d’Italia-winnaar Tom Dumoulin wordt komende woensdag feestelijk gehuldigd in zijn woonplaats Maastricht. De Sunweb-renner eindigt de Giro ‘slechts’ als tweede, maar de organisatie wil niet wachten met de festiviteiten tot klassementsleider Chris Froome over zo’n drie maanden wordt gediskwalificeerd wegens gebruik van verboden middelen.

,,Nu is de Giro nog hot”, legt een zegsman van de gemeente Maastricht uit. ,,Over een maand of drie, als Froome wordt gediskwalificeerd, is de Vuelta aan de gang. Dat is een raar moment om dan nog de winnaar van een andere koers te gaan huldigen. Bovendien is het komende week mooi weer, dus aanstaande woensdag is een prachtig moment.”

Tom Dumoulin is komende week opnieuw op het Vrijthof te zien. Foto: Wikimedia CC/Hoebele

Ongeloofwaardig
Dat Froome niet clean naar de winst is gefietst, staat volgens de gemeente wel vast. ,,De enige Brit die tachtig kilometer op kop kan rijden zonder ongeloofwaardig te zijn, is Lewis Hamilton. In Maastricht zijn we best goedgelovig, maar je maakt ons niet wijs dat een astmapatiënt het hele veld op drie minuten kan rijden zonder verboden spullen te hebben genomen. Uiteindelijk zal de wielerunie dat ook inzien.”

Mocht Froome onverhoopt niet worden geschorst, dan is dat volgens de gemeente ook geen ramp: ,,In dat geval hebben we in elk geval een mooi feestje achter de rug.”