Vergeet Pokémon GO: Haagje-betonblok hét hebbedingetje van deze zomer


Vorig jaar was er Pokémon GO, maar deze zomer lijken de betonblokken die in de Helmondse wijk ’t Haagje worden gebruikt de wereld te veroveren. Vooral de veelzijdigheid van de blokken spreekt de consument erg aan. 

Enthousiast
De betonblokken zijn pas sinds deze week bekend bij het grote publiek. De gemeente Helmond liet ze aan de Haaglaan plaatsen om daar een einde te maken aan de overlast van jongeren. Sindsdien is het er een stuk gezelliger op geworden in de wijk, vertelt mevrouw Jansen uit de 3e Haagstraat: ,,Jongeren kunnen er lekker op gaan zitten, of erop barbecueën. Het zijn eigenlijk gewoon grote steengrillen en het is fijn om te zien dat er in ’t Haagje weer op straat wordt gegeten en gedronken, net zoals dat vroeger gebeurde. Mijn zwarte zoon Evander is er erg enthousiast over.”

Mevrouw Jansen uit de 3e Haag. Beeld: PowNed

Ideaal voor op vakantie
Het enorme nut van de blokken is niet alleen in de Helmondse volksbuurt opgemerkt. In het hele land vliegen de 2.360 kilo wegende blokken de winkels uit. ,,Mensen nemen graag een betonblok mee op vakantie”, vertelt een medewerker van het hoofdkantoor van de Praxis. ,,Ze zijn ideaal voor op de camping. Je hoeft geen barbecue meer mee te sjouwen én je hoeft ook niet bang te zijn dat er iemand zijn auto op jouw plek parkeert.”

De blokken trekken veel bekijks van de leden van de Zwemvereniging Helmond-West. Beeld: PowNed

Megaorder
Fabrikant Betonson zegt de eerste internationale megaorder al binnen te hebben. ,,Het Witte Huis heeft er honderdduizend besteld. Als je er allochtone hangjongeren mee kunt verjagen, kun je er ook Mexicanen mee weren”, denkt Donald Trump waarschijnlijk. We hopen dat we binnenkort ook blokken aan China mogen leveren, want de Chinese Muur is onderhand wel aan vervanging toe.”

Ongelukkig gekozen
Henk-Jan Colen, die in een voortuin in ’t Haagje woont, vindt het jammer dat de blokken nú pas op grotere schaal bekend worden. ,,Dat moment is marketingtechnisch een beetje ongelukkig gekozen. Als ze vorige week al zo populair waren, had ik mooi een blok voor vaderdag kunnen krijgen. Dat had ik liever gehad dan een fles douchegel of zak hondenvoer.”

Henk-Jan Colen.

Film
Documentairemakers van amateuromroep PowNed maken momenteel een film over het plotselinge succes van de betonblokken in ’t Haagje. Veel willen de makers er nog niet over zeggen: ,,We kunnen er nog niet veel over melden, maar hopelijk wordt het een blockbuster.”