‘Halbe Zijlstra nieuwe president FIFA’


De dinsdag opgestapte Halbe Zijlstra wordt waarschijnlijk de nieuwe president van de FIFA. De mondiale voetbalbond heeft de VVD’er gepolst om hun door Sepp Blatter zorgvuldig opgebouwde imago van onbetrouwbare organisatie weer op te poetsen.

Imagoschade
Blatter vertrok eind 2015 als FIFA-president en werd opgevolgd door Gianni Infantino. Sindsdien wordt de bond niet meer dagelijks in verband gebracht met steekpenningen, schimmige deals, dubieuze toernooitoewijzingen en andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Daardoor lijdt de FIFA imagoschade, wat met het WK voetbal voor de deur bepaald slecht uitkomt.

Halbe Zijlstra staat aan de vooravond van een nieuw avontuur. Foto: Wikimedia Commons/Marjon Zijlstra Fotografie

Halbe Zijlstra staat aan de vooravond van een nieuw avontuur. Foto: Wikimedia Commons/Marjon Zijlstra Fotografie

Zijlstra als boegbeeld
Toen Halbe Zijlstra dinsdagmiddag opstapte, benaderde de FIFA hem direct. ,,Met Halbe Zijlstra als boegbeeld kan onze organisatie weer uitgroeien tot de dominante sportbond die we in het Blatter-tijdperk waren”, zegt een woordvoerder.

Zijlstra bekent desgevraagd dat hij in zijn datsja met een delegatie van de FIFA heeft gesproken. Mocht het tot een akkoord komen, dan is het WK in Rusland waarschijnlijk zijn eerste kunstje. Zijlstra: ,,Een perfecte gelegenheid om te starten, want ik ken Rusland als mijn broekzak. Ik ben er namelijk regelmatig geweest.”