Halbe Zijlstra vertelt over zijn wonderdoelpunt in EK-finale van 1988: ‘Prachtig moment’


Over de ontmoeting met de Russen op 25 juni 1988 is nooit veel gezegd, maar daar is nu verandering in gekomen. Na bijna dertig jaar stilte heeft Halbe Zijlstra eindelijk verteld hoe hij Oranje met een prachtige volley naar de EK-winst knalde.

Vervanger van Van Basten
Zijlstra, 49 inmiddels, weet nog goed dat hij aan de vooravond van het EK in Duitsland door bondscoach Rinus Michels bij de selectie was gehaald. ,,Marco van Basten was niet fit. Hij kwakkelde wat met zijn enkel. In de week voor het WK besloot Michels het risico niet te nemen. En dus werd ik aan de selectie toegevoegd. Marco bleef thuis. Ik heb hem trouwens nooit ontmoet.”

Feest
Het hoogtepunt van Zijlstra’s toernooi was absoluut de finale tegen Rusland. ,,Ondanks mijn jeugdige leeftijd van negentien jaar startte ik in de basis. We begonnen goed en Ruud (Gullit, red.) kopte ons al snel naar 1-0. Daarna gaf Arnold Mühren me een fantastische voorzet. Ik dacht niet na, zoals wel vaker, en haalde uit: 2-0. Toen was het wel bekeken. We wonnen de cup en daarna was het feest. Een prachtige dag!”

De halve omhaal van Halbe: 2-0.

Appje van Martin Luther King
De festiviteiten hebben een diepe indruk gemaakt op Zijlstra, geeft hij toe. ,,We werden overspoeld met felicitaties van wereldleiders. Martin Luther King stuurde me een felicitatie-appje. Jozef Stalin, die aanwezig was om Rusland aan te moedigen, kwam ons zelfs persoonlijk feliciteren in de kleedkamer. Klasse, van zo’n man. Ook Vladimir Putin heb ik toen ontmoet, maar erg onder de indruk van zijn aanwezigheid ben ik nooit geweest. Politici heb ik niet zo hoog zitten; die liegen over alles.”

Veel tijd om na te genieten van het succes had Zijlstra trouwens niet. Kort na het EK-winst van Oranje was de integere alleskunner namelijk alweer verantwoordelijk voor de val van de Berlijnse Muur: ,,Het waren drukke tijden:, zegt Zijlstra nu. ,,Gelukkig lijkt het erop dat ik binnenkort wat meer vrije tijd krijg.”