Halsema presenteert 10 nieuwe regels voor Amsterdammers

Femke Halsema heeft maandagavond een tiental nieuwe versoepelingsregels gepresenteerd. Die gaan onmiddellijk in en gelden alleen voor Amsterdammers. De regels zijn nog niet door het kabinet goedgekeurd, maar aangezien de Amsterdamse burgemeester ver boven de wet staat, hoeft dat ook niet.

Tekst gaat verder onder de foto.

Gezellige drukte in Amsterdam, op tweede pinksterdag. Foto: twitter.com

1. Ajax mag weer thuiswedstrijden spelen

De KNVB besloot een paar weken geleden om de eredivisie te beëindigen, maar bij nader inzien vindt Halsema dat voorbarig. ,,Ajax kan gewoon weer thuiswedstrijden spelen en publiek is welkom.” Aangezien de rest van de clubs niet voetbalt, gaat het kampioenschap dus naar Ajax. De huldiging zal plaatsvinden op de Dam. Halsema: ,,We noemen het een demonstratie, dan wordt het gezellig druk.”

2. Opheffen wapenverbod

Amsterdammers mogen gewoon wapens bezitten. De opheffing van de wapenwet geldt met terugwerkende kracht, zodat haar man zijn taakstraf niet hoeft uit te voeren. Al gewerkte uren krijgt hij uitbetaald.

3. Snelheid omhoog naar 180 kilometer per uur

Femke Halsema noemt het onzin dat de maximumsnelheid op de snelwegen is verlaagd naar 100 km per uur. ,,Amsterdammers moeten lekker door kunnen rijden, omdat ze ontzettend belangrijk zijn voor de economie en Nederland niet zonder ze kan. Mijn motto: honderdtachtig maakt autorijden prachtig.”

4. Geen mondkapjes in ov nodig voor Amsterdammers

Vanaf vandaag moeten mensen die met het openbaar vervoer reizen een mondkapje dragen. Amsterdammers krijgen een ontheffing. Waarom weten we niet, maar volgens bronnen zou er een causaal verband zijn met maatregel 1: gezien het naderende kampioenschap van Ajax, zouden de meeste Amsterdammers een te grote mond krijgen, waardoor de kapjes zinloos zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

De mondkapjes mogen af. Foto: twitter.com

5. Einde aan de wintertijd

In Amsterdam blijft het voor altijd zomertijd. Halsema: ,,Daardoor is het het hele jaar lekker lang licht, waardoor mensen een uur langer kunnen samenscholen op een van de gezellige pleinen in de stad. In Amsterdam zijn we onze tijd ver vooruit.”

6. Bonus voor alle medewerkers van de gemeente Amsterdam

Iedereen die voor de gemeente Amsterdam werkt, krijgt met ingang van deze maand 20% loonsverhoging. Dit geldt niet voor mensen die iets doen wat met zorg te maken heeft; zij krijgen een goedbedoelde middelvinger van de burgermoeder.

7. Appen op de fiets mag weer

Appen op de fiets is sinds vorig jaar verboden, maar in de hoofdstad mag het weer. Zo wordt het voor Amsterdammers makkelijker om met elkaar af te spreken terwijl ze op hun tweewieler door de grachtengordel slingeren.

8. Alle scholen in Amsterdam direct weer open

Alle Amsterdamse studenten moeten vanaf morgen weer naar school. Daarop gaf de burgemeester verder geen toelichting. Verondersteld wordt dat deze maatregel in het leven is geroepen omdat heel de wereld vandaag kon zien dat dat keihard nodig is.

9. Meer macht voor Halsema

Als een-na-laatste nog een wet die alleen op Halsema van toepassing is: ze krijgt ook de rechterlijke, uitvoerende en wetgevende macht over zaken die zich buiten de gemeentegrenzen afspelen. ,,Vandaag zag ik een filmpje van een stel Brabanders die de polonaise liepen in een café. Volkomen onverantwoord en daartegen wil ik kunnen optreden. Zoiets zou in Amsterdam niet gebeuren.”

10. Extra vrije dag voor alle Amsterdammers

Alle Amsterdammers hoeven komende vrijdag niet te werken. Op die dag wordt Femke Halsema namelijk gekroond tot Koningin der Nederlanden. Dat zij volgens de wet niet in aanmerking kan komen voor dat ambt is niet relevant, omdat Halsema een eindje boven de wet staat.

Deel dit artikel: