Handbalwereld treurt om overlijden Maradona: ‘Hij was de beste ooit’

Het overlijden van Diego Maradona heeft de gehele handbalwereld in diepe rouw gedompeld. Kenners noemen ‘Pluisje’ de beste opbouwer ooit. Vooral de manier waarop hij in in de WK-finale van 1986 de score opende, staat nog in het geheugen van veel mensen gegrift.

,,Maradona was de beste ooit”, is de bekende handbalkenner Rafael van der Vaart resoluut. ,,Hij loodste Argentinië, toch niet bepaald een grote handbalnatie, in 1986 letterlijk eigenhandig naar de wereldtitel. Het werd 2-0, we weten het nog allemaal. Een lage score voor een handbalwedstrijd, maar er werd toen ook op een uitzonderlijk groot veld gespeeld.”

null

null

De voet van God

Maradona scoorde in 1986 beide treffers. De manier waarop was wel wat omstreden. Van der Vaart: ,,De 2-0 scoorde hij met zijn voeten, wat natuurlijk not done is in het handbal. Gelukkig voor hem zag de scheidsrechter het niet. Het leverde hem de bijnaam ‘El pie de dios’ (de voet van God, red.) op.”

Voormalig NOS-commentator Mart Smeets koestert mooie herinneringen aan de temperamentvolle Argentijn. ,,Hij was onnavolgbaar. Als hij schoot, was het bijna altijd raak. Behalve als hij op ons journalisten schoot, gelukkig.”

Deel dit artikel: